Počeli 52. "Mokranjčevi dani"

RTS 25.09.2017 11:43
Počeli 52. "Mokranjčevi dani"


U Negotinu su u toku 52. "Mokranjčevi dani". Tradicionalno, u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće, podignute su festivalske zastave, položeno cveće na Mokranjčev spomenik, a u Domu kulture održano je natpevavanje horova. Festival traje do petka.Ulice, trgovi i dvorane Negotina 52. put oživele su uz zvuk Mokranjčeve muzike i sa brojnim učesnicima festivala koji slave njegovo ime i zaostavštinu.

Ceremonija u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće održana je u skladu s višedecenijskom tradicijom, izvođenju himne Negotina, Mokranjčeve 6. rukoveti prethodila je beseda dirigenta Dejana Savića. 5 horova se takmičilo u natpevavanju, a pobedili su Zrenjaninci, pevačko društvo "Prepodobni Rafailo banatski".

Njihovo raspoloženje uoči početka takmičenja, slutilo je uspeh.

"Ja ne volim taj izraz važno je učestvovati, to mi deluje onako kao uteha, mislim jeste važno učestvovati ali, kako da ne postoji neki sportski takmičarski duh. Uvek postoji mala doza nekog tog takmičarskog duha i želje za pobedom i želje da se u najboljem svetlu predstavimo", kaže Jelena Rudić iz Xora "Prepodobni Rafailo banatski"

U narednim danima pred publikom Negotina nastupiće čuveni tenor Zoran Todorović, violinista Marko Josifovski, biće održani koncerti narodne, duhovne i evergrin muzike. Pored koncerata, kao i svake godine, Mokranjčevi dani daju prostor likovnim umetnicima, književnicima a obavezne su i naučne tribine posvećene Mokranjcu i drugim srpskim autorima.

U nedelji muzike u slavu Mokranjca, Muzička produkcija RTS -a predstaviće se sa dva koncerta. U četvrtak ovde nastupa mešoviti hor RTS-a, a u petak, fetival se zatvara koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a.

Manifestacija je svečano otvorena polaganjem cveća na spomenik Stevana Stojanovića Mokranjca, pozdravnim rečima predsednika Opštine Negotin Vladimira Veličkovića i besedom dirigenta Dejana Savića.

U dvorištu rodne kuće slavnog kompozitora svi učesnici tradicionalnog natpevavanja i negotinski horovi izveli su Šestu Mokranjčevu rukovet, čime Negotin simbolično odaje najveću počast svom velikanu.

U Domu kulture učestvovali su i Kamerni mešoviti hor "Lola" iz Sarajeva (BiH) pod vođstvom dirigenta Josipa Katavića, Gradski mešoviti hor "Abrašević" iz Valjeva uz dirigenta Dragana Vasiljevića, Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina sa dirigentom Senkom Milisavljević i Vokalni ansambl "Fortisimo" iz Burgasa u Bugarskoj i dirigenta Milenu Dobrevu.

Pobednik natpevavanja je Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina, o čemu je odlučivao žiri u sastavu - muzikolog prof. dr Sonja Marinković, dirigent dr Miloje Nikolić i dirigent mr Tamara Adamov Petijević.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak