Bansko: Leto na planini

Novosti 23.09.2017 22:18
Bansko: Leto na planini


Bugarski gradić u Visokom Pirinu privlači goste tokom zime, ali i za vreme letnjeg odmora; Mnogi naši turisti s grčkih plaža u povratku kući ovde svraćaju na vikendGRADIĆ Bansko u oblasti Visokog Pirina, na 830 metara nadmorske visine, prema ocenama zapadnih turoperatera najjeftiniji je i istovremeno vodeći balkanski centar visokogorskog i skijaškog turizma. Njegov turistički razvoj započet je u doba Varšavskog pakta, ali na sreću ovog bugarskog gradića on je ostao pošteđen od mastodontskih socrealističkih hotela za masovni turizam, kakvi "krase" mnoge istočnoevropske zemlje.

Bansko je veoma posećeno i leti, kad mnogi naši turisti s grčkih plaža u povratku kući svraćaju na vikend u obližnji Nacionalni park Pirin, gde se može planinariti, šetati, voziti mauntin-bajk ili prosto lenčariti i uživati u dobroj kuhinji ili u banji na oko četiri kilometra udaljenosti od grada.

Bansko je u strogom centru sačuvalo balkansko-mediteransku arhitekturu, a stare zgrade su vešto prilagođene modernoj turističkoj ponudi. U njima su krčme i restorani sa bogatom ponudom tradicionalnih planinskih specijaliteta, ukusnih jela s grilovanim mesom i povrćem.

Tu su i prodavnice krcate ukusno izrađenim suvenirima, baziranim na nacionalnoj tradiciji u čije se održavanje i promociju mnogo polaže. Poseban utisak ostavlja izuzetan mir i čistoća gradića, koji je krcat turistima, među kojima je sve više onih sa Zapada. Oni koji su devedesetih dolazili u Bugarsku primećuju drastičnu razliku, jer se više nigde ne mogu videti kontejneri iz kojih preliva smeće niti se može čuti preglasno turbo-zavijanje. Iako su srpske folk zvezde i dalje veoma cenjene, o čemu govori i festival na kome su nastupale početkom septembra, sad su jasno definisana mesta gde oni koji vole tu vrstu zabave mogu da uživaju a da ne muče druge goste.

Kulturni program u Banskom je vrlo bogat, krajem avgusta se ovde održava međunarodni džez festival, česti su koncerti klasične muzike i pozorišne predstave, a tradicionalno se više puta godišnje održavaju živopisne folklorne svečanosti.

Oko starog srca grada u čijem je centru velika Crkva Svete Trojice, u kojoj je iznad ulaza kraj krsta uklesano i dva polumeseca da je Turci ne bi rušili, izgrađen je novi deo turističkog naselja. On zvanično ima oko 10.000 stanovnika i 16.000 kreveta za goste, a izgleda kao naselje s velikim i stilski ujednačenim porodičnim kućama, okruženim bujnim cvetnim vrtovima. Međutim, reč je o objektima sa sobama za izdavanje do kojih se lako dolazi, jer je izbegnuta zamka stihijske divlje gradnje. Ulice Banskog su široke i lako je snaći se u njima, a posebna atrakcija su potoci koji doslovno kroz betonske kanale teku uz saobraćajnice, kao i zadužbinske česme kraj dvorišta. Ova planinska oblast je veoma bogata termomineralnim vodama, pa se vrela lekovite vode pronalaze i pri kopanju temelja.

POVOLjNE NEKRETNINE

BANSKO je poznato kao vrhunski ski-centar sa 75 kilometara staza svih vrsta, od početničkih do ekspertskih. Na njima sezona traje od kraja novembra do maja, a 85 odsto staza je pokriveno mašinama za pravljenje veštačkog snega. Najviši ski-teren do koga vodi žičara nalazi se na 2.650 metara, a najniži, početnički, na 1.000 metara nadmorske visine.

Smeštaj u Banskom je jeftin, a zahvaljujući graditeljskom bumu moguće je i kupiti nekretnine po niskim cenama, s obzirom na to da je reč o vrhunskom turističkom centru. Već za 21.000 evra može se kupiti apartman sa dnevnom i spavaćom sobom u blizini žičare, koja vodi do ski-terena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak