Staljinova bista zvanično otkrivena u Moskvi

Radio 021 22.09.2017 23:15
Staljinova bista zvanično otkrivena u Moskvi


Bronzana bista Josifa Staljina otkrivena je danas u Moskvi, uz biste drugih sovjetskih vladara, uprkos kritika da je to pokušaj vlasti da rehabilituju diktatora.Bista je otkrivena istovremeno sa bistama još šest sovjetskih vođa, postavljenih hronološkim redom od Vladimira Iliča Lenjina, osnivača Sovjetskog Saveza do Mihajla Gorbačova, za čije vreme se on raspao. 
 
Biste su postavljene u Aleji vladara, otvorenoj u Moskvi 2016, i gde su do sada bile 33 biste istorijskih ličnosti koje su vladale Rusijom od 9. veka. Formiranje Aleje vladara je inicijativa ruskog Društva za vojnu istoriju, organizacije koju je osnovao predsednik Vladimir Putin. Aktuelni predsednik te organizacije je sadašnji ministar kulture Vladimir Medinski.
 
Reditelj i poslanik Stanislav Govorjuhin rekao je na ceremoniji otkrivanja da je projekt namenjen mladoj generaciji koja treba da se upozna s "nepristrasnom" verzijom ruske istorije.
 
Rusko društvo je i dalje duboko podeljeno oko Staljinove ličnosti. Neki u jemu vide pokretača industrijalizacije zemlje i pobede nad nacističkom Nemačkom, dok ga drugi osuđuju kao tiranina koji je odgovoran za smrt miliona ljudi, navodi Frans pres.  
 
Staljinov grob je i dalje kod Kremlja, na Crvenom trgu, odmah iza mauzoleja Lenjina, njegovog prethodnika. "Zar nije Staljin vladao Rusijom", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je naglasio da se ta bista otkriva u okviru šireg projekta Aleje vladara.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak