Afera Vulin - kako je ministar u zemlju uneo 205.000 evra

N1info 22.09.2017 22:45
Afera Vulin - kako je ministar u zemlju uneo 205.000 evra


Četvrti dan - priča o novcu kojim je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan, za koji kaže da ga je dobio od tetke iz Kanade, jedna je od glavnih tema u medijima. Prvi put, ministar Vulin danas je govorio za KRIK o tome kako je pozajmicu za stan od 205.000 evra iz inostranstva uneo u Srbiju.Do deset hiljada evra mesečno je najveća suma koju možete uneti u zemlju, a da ne morate da prijavite nadležnima. Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozajmicu od ženine tetke od 205.000 evra, nagoveštava, prenosio je u turama.

"Telefonom sam uspela da snimim izjavu ministra, kako je uneo 205 hiljada evra u ovu zemlju", rekla je Bojana Pavlović, novinarka KRIK-a.

Na pitanje kako, ona odgovara "devet hiljada po devet hiljada evra". Tako je rekao.

To bi značilo da je ministar Vulin najmanje 22 puta bio do Kanade i nazad, po novac. Kada je putovao? Ima li u pasošu pečate kao dokaze? Nismo uspeli da ga pitamo.

"Samo da Vam kažem jednu stvar, Vaše je pravo da me provlačite kroz blato, moje je da Vam to ne dozvolim", rekao je Vulin.  Na konstataciju novinarke N1 da ga ne provlače kroz blato i pitanja kako je uneo novac u Srbiju, ministar nije odgovorio.

Poreklo 205.000 evra koje je ministar Vulin iskoristio za kupovinu stana nije uspela da utvrdi ni Agencija za borbu protiv korupcije, koja je o tome, pre dve godine, Tužilaštvu podnela izveštaj. Međutim, Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo je prijavu protiv ministra Vulina, a Agencija i dalje ne zna poreklo tog novca.

"Očigledno smo bez odgovora, uzimajući u obzir, izveštaj koji smo poslali 2015. godine", rečeno je u Agenciji.

N1: Miri li se Agencija sa tim da ostane bez odgovora?

AGENCIJA: Moramo da postupamo u okviru nadležnosti koje imamo.

N1: A nadležnost je da ostanete bez odgovora?

AGENCIJA: Nemamo drugih mehanizama da pokrenemo osim neki drugi državni organi da preuzmu dalje sprovođenje odgovarajućih radnji.

Na osnovu kojih dokaza je tužilaštvo odbacilo prijavu protiv ministra Vulina? Za odgovor nije bila raspoložena zamenica glavne tužiteljke Srbije, koja je prisustvovala konferenciji za Prevenciju i borbu protiv korupcije.

"Ovo nije mesto da o tome razgovaramo, nadležno Tužilaštvo pitajte", rekla je zamenica republičkog javnog tužilaštva Zorica Sojšić.

N1: Ovo je upravo mesto, ovo je projekat Borbe protiv korupcije.

"Obratite se nadležnom tužilaštvu", rekla je Sojšić.

N1: Ali hijerarhijski je u Tužilaštvu postavljen sistem, Vi ste iz Republičkog?

"Da, da", kratko je odgovorila.

Odgovor Pokreta Socijalista čiji je Vulin lider na sve tvrdnje KRIK-a jesu uvrede na račun urednika te organizacije Stevana Dojčinovića kog nazivaju: narkomanom, stranim plaćenikom, pirsingovanim mazohistom. Premijerka Ana Brnabić, kaže, takav rečnik nije njen stil, ali ima razumevanja za reakciju Pokreta.

"Potpuno lično razumem emotivnu reakciju, zato što sam i ja u istom slučaju sa istim portalom imala pre nekoliko meseci istu emotivnu reakciju i trudila sam se da kad sam s njom izašla u javnost budem tolerantna", izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka dodaje da KRIK nije ni policija, ni tužilaštvo. U KRIK-u kažu: upravo od Tužilaštva tražimo odgovor koje je dokaze o poreklu novca ministar Vulin pružio, pa je slučaj zatvoren?


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak