Vučić: U posetu dolazi Erdogan, a uveren sam i Tramp

N1info 22.09.2017 22:33
Vučić: U posetu dolazi Erdogan, a uveren sam i Tramp


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je uveren da će predsednik SAD Donald Tramp posetiti Srbiju u 2018. godini.Vučić je za televiziju Pink kazao i da će pre Trampa u Srbiju doći francuski predsednik Emanuel Makron, kao i da veruje da će se videti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Poseta Makrona za nas je od strašnog značaja, a verujem i da ćemo posle njene nove pobede na izborima videti i Angelu Merkel u Berlinu, ili Srbiji", kazao je Vučić dodajući da je cilj tih susreta da se Srbija pozicionira na najbolji način.

On je najavio i da će turski predsednik Redžep Erdogan doći u zvaničnu posetu Srbiji sa velikim brojem investitora koji kako je naveo, "hoće mnogo toga da rade u Srbiji".

"Turci otvaraju fabriku u Lebanu u novembru, doći će u Krupanj, Vladičin Han. Očekujemo i posetu premijerke Norveške, a u nekom trenutku treba da dovedemo i ljude iz Afrike i Azije, oni su važni za naš teritorijalni integritet, ali i da otvorimo njihovaa tržišta za nas. Treba da uradimo i jednu afričku turu", naveo je Vučić.

Govoreći o rezultatima posete SAD gde je prisustvovao sednici Generalne skupštine UN i imao niz bilateralnih susreta, Vučić je kazao da je delegacija Srbije uspela da vrati zemlji ugled i da pokaže da je svetu stalo do Srbije.

"Razgovarao sam sa više od 50 zvaničnika, šefova država, ministara, predstavnika UN, najmoćnijim novinarima. Malo pre sam imao dobar razgovar sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom, on je iskren i dobar prijatelj Srbije, izneo mi je planove UN, ali ga je interesovalo i šta su naši planovi i viđenje situacije u regionu", rekao je Vučić.

Komentarišući razgovore sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, Vučić je kazao da mu se čini da "prvi put ozbiljno razmišljaju o prijemu Srbije u EU", dok je u vezi sa razgovorima sa predstavnicima SAD kazao da Vašington insistira na rešavanju ubistva braće Bitići.

"Vidim da je porodica Bitići napala Trampa i mene zbog njegovog dolaska u Srbiju. Amerikanci na tom pitanju insistiraju, to su ozbiljni i odgovorni razgovori koji za nas nisu uvek laki, ali od lakih razgovora boljitka nema", kazao je srpski predsednik.

Upitan da li će se od Srbije tražiti da u okviru otvaranja pregovaračkog Poglavlja 31 uvede sankcije Rusiji, Vučić je kazao da Srbija nije i da neće uvoditi sankcije toj zemlji.

Bez Amerike nema rešenja problema u regionu

Bez Sjedinjeh Američkih Država nije moguće doći do bilo kakvog rešenja problema u regionu, a ako neko misli drugačije, to nije realno i nema dodira sa stvarnošću, izjavio je Vučić.

Govoreći o sastanku sa prvom zamenicom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard, Vučić je istakao da je razgovor bio obostrano dobronameran, ali ne i lak, jer se govorilo o temama koje nisu prijatne.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak