Šta treba da jedete u dvadesetim, tridesetim...

Mondo 22.09.2017 14:52
Šta treba da jedete u dvadesetim, tridesetim...


Evo šta savetuju nutricionisti, kako da ishrana prati vaše godine.Kako godine prolaze, sve je teže održati dobru liniju i kilažu u granicama preporučenim za našu visinu i tip građe.

Ali, nutricionisti i dijetetičari kažu da postoji način da se spreči to gomilanje kilograma, tako što ćemo način ishrane prilagoditi godinama.

Evo šta bi trebalo da jedete u...

... DVADESETIM:

Australijski nutricionista, Tajson Trpikoni savetuje da se u dvadesetim godinama pridržavamo pravila "dva i pet" - dve porcije voća i pet porcija povrća svakog dana.

"Deluje kao da nutricionisti preteruju insistrirajući na povrću, ali to je zato što znamo koliko je ono važno za opšte stanje organizma", kaže Tripkoni za Body & Soul.

U ovom starosnom dobu nije retkost manjak gvožđa, i zato bi trebalo malo da pojačate unos namirnica koje su dobar izvor gvožđa.

Neka se vaša ishrana zasniva na crvenom mesu, mahunarkama, a ako ne volite meso, postarajte se da jedete dovoljno sočiva, soje, tofua i proizvoda od integralnih žitarica. Neka od ovih namirnica trebalo bi da se nađe na vašoj trpezi bar tri puta nedeljno.

... TRIDESETIM:

Tridesete se generalno smatraju važnim godinama, naročito za žene, pre svega zato što je to najčešće period zasnivanja porodice.

U tridesetim bi u ishranu trebalo da uključite više proizvoda od žitarica celovitog zrna, da se postarate da konzumirate namirnice koje su dobar izvor folata, gvožđa, kalcijuma, birajte ovsene kaše, orašaste plodove i semenke.

Muškarci u tridesetim trebalo bi da povedu računa o kalorijskom unosu i da porcije prilagode svojim aktivnostima. U ovim godinama, tipično je da imate manje fizičkih aktivnosti nego u dvadestim, pa bi ishranu trebalo da prilagodite tome.

"Jedan od najlakših načina da smanjite kalorijski unos i sprečite gomilanje viška kilograma je da jedete više povrća, a manje mesa i ugljenih hidrata", savetuje Tripkoni.

... ČETRDESETIM I PEDESETIM:

Kad uđete u srednje godine, ishrana postaje jako, jako važna. Ako povedete računa o načinu ishrane, možete mnogo uraditi na prevenciji bolesti koje prirodno prate starenje i vaše opšte zdravstveno stanje biće znatno bolje.

"Fokus bi trebalo da bude na namirnicama bogatim antioksidantima", savetuje Tripkoni.

Najjednostavniji način da unesete sve važne vitamine i minerale je da se postarate da jedete "što šarenije".

Mediteranska dijeta je idealan način ishrane za osobe u srednjim godinama, pošto taj način ishrane značajno umanjuje rizik od metaboličkih bolesti koje prate starenje.

Birajte devičansko maslinovo ulje, mnogo povrća, mahunarki, ribe i voća, i vodite računa o veličini porcija. U ovim godinama, treba vam manje hrane nego u mladosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak