Počinje 51. Bitef

RTV 22.09.2017 13:01
Počinje 51. Bitef


Antologijska predstave "Kvizula"u izvedbi jedne od vodećih britanskih nezavisnih trupa "Fords Enterteinment", danas će otvoriti 51. Bitef festival koji se ove godine održava pod sloganom "Epic Trip"."Kvizula" originalno traje 24 sata i uz neprestane dopune i izmene postoji 21 godinu, a beogradska publika će u Klubu Bitef teatra, u prologu festivala, gledati skraćenu verziju u trajanju od šest sati u režiji Tima Ečelsa.

Festival će dan kasnije u Sava Centru otvoriti slavni belgijski reditelj Jan Fabr, kako su najavili orgnizatori " glasom, ne izlazeći na scenu", a nakon toga počinje njegova dvedesetčetvoročasovna predstava "Olimp: U slavu kulta tragedije".

Organizatori su se pobrinuli da u Sava Centru obezbede tokom ove predstave svojevrstan "Bitef grad" gde će posetioci moći da jedu, piju, spavaju, odmaraju se, čitaju, a predstava će biti direktno prenošena na RTS 3, kao i na ekranima postavljenim u foajeu SC.

Zahvaljući narukvicama svi će moći da izlaze iz sale i vraćaju se, a predviđene su tri pauze od po sat vremena, kada su glumci na sceni i taj njihov odmor ili spavanje je takođe deo predstave.

Ovogodišnji Bitef festival donosi i dve predstave u režiji Ersana Mondtaga koga nazivaju "zvezdom u usponu" i "enfant terrible" nemačkog pozorišta, a reč je o komadima "Sneg" Talijateatra iz Hamburga, po istoimenom romanu Orhana Pamuka (28. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu) i "Istrebljenje" Koncertteatra iz Berna (30. septembra u Narodnom pozorištu).

Priznati slovenački reditelj Jernej Lorenci predstaviće produkciju "Biblija, prvi pokušaj" koju će 25. septembra u Narodnom pozorištu izvesti ansambl Slovenskog narodnog gledališča - Drama Ljubljana, a za 26. septembar je zakazana premijera koprodukcije Narodnog pozorišta i Bitef teatra "Carstvo nebesko" koju takođe režira Lorenci.

Takmičarski program je upotpunjen i komadom "(Sa)slušanje" iranskog autora Amira Reze Kuhestanija u izvođenju ansambla Pozorišne kompanije Mehr (29. septembra u Ateljeu 212).

Najbolje predstave odabraće ziri u sastavu: teatrlog Marija Ševcova (predsednik), kompozitor Draško Adžić, koreograf Igor Koruga, dramska spisateljica Ivana Sajko i pozorišna kritičarka Margareta Sorensen.

Najavljen je dolazak pedesetak gostiju iz inostranstva - kritičara, selektora festivala, dramaturga i direktora pozorišta iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Švedske, Engleske, Crne Gore, Poljske, Rusije, Mađarske, Nigerije, Irana, Italije, Grčke, Slovačke, Rumunije.

U okviru pratećeg programa predviđena je tribina:24/7 duge predstave, i nikad kraja" a tu su i tradicionalni programi "Bitef Polifonija" i Bitef biblioteka ,kao i "Šoukejs" koji je ove godine biće posvećen mađarskom pozorištu u Subotici.

"Bitef na filmu" će ove godine izostati, a umesto toga će biti organizovana tribina posvećena dometima tog programa, dok će pozorišna kritičarka Bojana Janković nastaviti radionicu pod nazivom "Sumnjiva lica" čiji je prvi deo organizovan u maju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak