Nepoznata sudbina zakona o bankrotu

Danas 22.09.2017 12:41
Nepoznata sudbina zakona o bankrotu


Jedan od zakona koji privrednici sa nestrpljenjem očekuju i koji je prošao sve procedure jeste zakon o bankrotu, ali još se ne zna njegova sudbina. Šta se po ovom pitanju dešava ne znaju ni u Naledu, gde evidentiraju sve procese bitne za poslovni ambijent u zemlji.- Kada pitamo o čemu se radi, odgovor je da je sve spremno i da je pitanje dana kada će zakon biti donesen, ali njega nema pa nema - objašnjava predsednik za privredu u Naledu Goran Kovačević.

Za privrednike je krucijalno da se završi proces uvođenja e-uprave, koji će drastično izmeniti tradicionalne oblike ponašanja.

- Sa jedne strane imamo veoma zahtevnu tehničku stranu projekta, a sa druge strane, svaki ovakav proces utiče na pojedinačne interese pa ni otpori nisu bezazleni. Pojednostavljeno rečeno, potrebno je obezbediti tone hardvera, ogromnu količinu specifičnih programa, sve to povezati u jednu funkcionalnu celinu, a onda, morate očekivati da vas neko sabotira zato što neće da menja svoje navike, neće da uči ili je ugrožena pozicija koja mu je donosila neke neregistrovane prihode. Ipak, jasna je namera države da ovaj posao okonča, pa su i personalni otpori sve manji. Radi se o projektu od sudbinske važnosti za budućnost zemlje - kaže Kovačević.

Privrednici su svesni komplikovanosti položaja koji je nastao dugim nizom godina koje nisu iskorišćene na pravi način, smatra Kovačević i ističe da niko ne očekuje dramatične promene preko noći, već da se više ne vraćamo unazad.

- Nije problem da plaćamo porez, ali hajde da ne dozvolimo da se svaki dan javlja neki novi neporeski namet sa opravdanjem da je tako u Evropi. Mi smo svesni da se ne mogu skidati nameti dok se ne smanje troškovi, odnosno dok se ne racionalizuje javni sektor - zaključuje Goran Kovačević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak