Vučić u UN: Političko rešenje za Kosovo naš nacionalni prioritet

RTV 21.09.2017 20:17
Vučić u UN: Političko rešenje za Kosovo naš nacionalni prioritet


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas Generalnoj skupštini UN i poručio da je mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za razvoj tog regiona, da je Srbija posvećena tom cilju i da će podržati jačanje uloge UN.Vučić je obraćanje počeo osvrtom na ono što se čulo prethodnih dana sa govornice Generalne skupštine i naveo da su svi govorili o potrebi reforme UN, o miru i stabilnosti, ali i vrlo često optužujući i napadajući neke druge...

"Preporučio bih da se ne uzima takav pristup", rekao je Vučić koji je podsetio da je i prethodne godine rečeno da je situacija teška i ocenio da je sada još teža nego pre godinu dana.

Kako je rekao, danas želi da govori o Srbiji koja se vraća u svet i koja je sve više poštovana, koja želi da ga razume, čak i onda kada se velike sile ne slažu sa njom ili mi sa njima.

On je dodao i da govori na način da nema potrebu da podilazi svom narodu jer su sve političke borbe već dobijene.

Predsednik Srbije je naglasio da je bitno da govori o celom Balkanu, posebno njegovom zapadnom delu, "jer bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo naše probleme".

On je naveo da je uslov broj jedan za prosperitetnu budućnost u regionu očuvanje mira i stabilnosti i u tom smislu podvukao da Srbija puno investira u region.

"Posvećeni smo tome i nastavićemo da radimo na promociji regionalne stabilnosti i saradnje" rekao je Vučić i naveo da Srbija veruje u ulaganje u bolju budućnost za sve nas.

Očuvanje mira i stabilnosti je najbitnije, to je politički cilj koji zahteva svakodnevni težak trud i rad, ukazao je predsednik Srbije.

Kao broj dva Vučić je naveo ekonomski razvoj i istakao je da je u prethodnom periodu Srbija odgovornom politikom fiskalne konsolidacije uspela da stvori suficit u budžetu, smanji nezaposlenost sa 26 na 12 odsto, zavela tržišni red, stvorila mnogo jaču zemlju, bliža je razvijenom zapadu, i rešava probleme sa kojima se i bogatiji sučeljavaju.

"Ulažemo u kreativnost mladih, digitalizacija je postala važna tema i u Srbiji, a ne samo u najrazvijenijim zemljama sveta" rekao je Vučić.

Treća stvar, naznačio je Vučić, koja nije manje važna od postizanja mira i stabilnosti i ekonomskog napretka, je napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

On je napomenuo da je Unija najbitniji trgovinski i investicioni partner Srbije, a put ka uniji je put ka većoj stabilnosti i ekonomskog napretka i jačanja demokratije.

Predsednik Srbije je ukazao da je prethodnih godina politika proširenja EU prema zemljama Zapadnog Balkana služila kao jak instrument za političku i ekonomsku transformaciju u regionu u stabilna i savremena društva.

"Verujemo da je ta politika ona kojoj se, i pored poteškoća u samoj EU, ali i u državama kandidatima, moraju posvetiti na najbolji način. Želimo da budemo deo EU, ali se ponekad narodi na Balkanu, i u Srbiji, tretirani drugačije nego drugi", rekao je Vučić i dodao da ne tražimo da se naš put u Uniju ubrza, već da budemo tretirani kao članice primljene od 2004. godine.

Srbi su, poručio je, dostojanstven narod, koji očekuje da nas druge države poštuju, kao što i mi njih poštujemo.

Nikada, naglasio je, nismo želeli ništa što pripada nekom drugom i ono što tražimo je uzajamno poštovanje.

Predsednik Vučić je naveo da Srbija štiti svoju slobodu, nezavisnost i suverenitet, poštuje demokratske principe i nikada neće odustati od vojne neutralnosti, jer je takva politika - politika mira.

Srbija je, kaže, posvećeni partner sa zapadnim zemljama, radi na poboljšanju odnosa sa SAD, ali neguje najbolje moguće odnose sa Rusijom i Kinom.

"Ne samo da se tih dobrih odnosa ne stidimo, već se njima ponosimo", rekao je Vučić i dodao da će Srbija uvek biti spremna da posmatra razvoj situacije u svetu, ali nikada neće procenjivati šta je pravedno, a šta nije.

Predsednik Srbije poručio je i da je "postizanje političkog rešenja sa KiM nacionalni prioritet, pitanje koje ima veliki uticaj na našu ekonomiju" .

"Znate da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", podsetio je Vučić i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u UNESKO.

Od ključne je važnosti postizanje političkog rešenja, jer je to uslov za dalji ekonomski napredak, za mlade ljude i dalji razvoj.

Srbija neće priznati Kosovo, naveo je, ali i kazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu.

Ocenio je da je u briselskom dijalogu Beograda i Prištine dosta postignuto, uz ne baš lake kompromise i to sa obe strane, te dodao da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

On je ponovio da Srbija ulaže velike napore u stabilizaciju celokupne situacije na Balkanu.

"Uvek ostajemo mirni na napade koji dolaze sa strane, jer mir i pomirenje su važni zbog svega" rekao je predsednik Srbije.

Ponovio je da je Srbija spremna da se posveti uspešnim ekonomskim reformama, kao i regionalnoj ekonomskoj zoni, od koje ne želimo da odustanemo.

On je istakao solidarnost Srbije sa izbeglicama ali da takođe ništa neće smanjiti njenu posvećenost i oštrinu u borbi protiv terorizma, Islamske države i Al Kaide.

Takođe Srbija pozdravlja i prepoznaje borbu protiv siromaštva i socijalnih nejednakosti, sprečavanja jačanja ekstremizma kao izuzetno važne tačke.

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija veruje u sve veću ulogu UN kao organizaciju za mir i da će svaka reforma UN koja vodi jačanju njene uloge dobiti podršku Srbije.

Susret sa Lajčakom

Vučić se danas sastao sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslavom Lajčakom i tom prilikom naglasio da su UN najznačajnija međunarodna organizacija sa stanovišta zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Vučić i Lajčak su razgovarali o planovima za reformu UN, ulozi Srbije u ovoj međunarodnoj organizaciji i situaciji u regionu.

Vučić je istakao da Ujedinjene nacije imaju odgovoran pristup po pitanju Zapadnog Balkana.

On je, u ime Republike Srbije, podržao odgovoran pristup Miroslava Lajčaka na unapređenju rada i aktivnosti UN.

Predsedavajući Generalne skupštine UN je naglasio da je glavni cilj predsedavanja poštovanje tri stuba UN: ljudska prava, mir i bezbednost i razvoj.

On je istakao neophodnost postizanja konkretnih rezultata na planu reforme UN, jačanje poverenja između UN i njenih članica, i naglasio da ova organizacija ima ambiciozan program o migracijama, što će biti prvi veliki međunarodni okvir, kao i da je uloga UN da se zalaže za mir i prevenciju konflikta, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Pored nastupa predsednika Srbije pred Generalnom skupštinom UN, za danas su planirani i njegovi bilateralni susreti sa predsednikom Vlade Belgije Šarlom Mišelom, kao i sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, Elizabet Milard.

"Vrata nade su mi se šire otvorila"

Vučić je istakao, nakon susreta sa premijerom Belgije Šarlom Mišelom, da su mu se "vrata nade" šire otvorila pošto zvanični Brisel želi da podrži snažnije brži put naše zemlje u EU.

Dogovoreno je i da premijer Belgije uskoro poseti Srbiju, rekao je Vučić, izrazivši očekivanje da će i premijer Luksemburga doći u našu zemlju, čime bi Srbija zadobila veliku i široku podršku zapadnog dela Evrope, uz stalnu podršku zemalja poput Portugala i Španije.

"Posle onoga što je juče rekao francuski predsednik Emanuel Makron ovo je dobra stvar", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima, kazao da je veoma zadovoljan susretom i time što se Mišel posebno interesovao za put Srbije u EU.

Ističući da je reč o susretu na viskom nivou posle mnogo godina, Vučić kaže da je bio iznenađen i zahtevom za bilateralu, ali i sadržajem razgovora.

"Očekivao sam da ćemo razgovarati o malim problemima koje imamo oko jedne privatne belgijske kompanije ("Energozelen"), uz sve dobre stvari koje imamo od "Deleza" pa nadalje. Tema je bila - želja Belgije da se što više upozna sa situacijom u Srbiji", objasnio je Vučić.

Kako je rekao Vučić, Belgija želi da pomogne što bržem ulasku Srbije u EU.

"Kada je tako zainteresovana jedna Belgija, na takav način, moram reći da su mi se nekako vrata nade šire otvorila, posebno što je želeo da čuje srpsku stranu, naše argumente, šta mislimo o Kosovu i Metohiji, vladavini prava, o relativnom brzom učlanjenju u Uniju. Veoma sam zahvalan premijeru Belgije na takvim porukama", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je upoznao Mišela sa rezultatima ekonomskih reformi i planovima za dalji razvoj srpske ekonomije i dodao da je Srbija mnogo uradila na izmeni poslovne klime.

Kako je rekao, za obe zemlje bilo bi značajno ukoliko bi bio povećan interes belgijskih investitora za ulaganje u Srbiji, naročito u oblasti energetike, poljoprivrede i infrastrukturnih projekata.

Predsednik Vučić je istakao da su bilateralni odnosi dobri i zahvalio na aktivnoj podršci Belgije evropskom putu Srbije.

On je naglasio i da je Srbija snažno privržena dijalogu sa Prištinom i dodao da očekuje da prištinska strana konstruktivno pristupi implementaciji Briselskog sporazuma, a takođe je sagovornika obavestio o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Mišel je izrazio veliko interesovanje za Srbiju, kao i za stavove srpskih zvaničnika i evrointegracije, pozitivno ocenivši evropski put Srbije i nastavak dijaloga sa Prištinom.

On je naglasio da je neophodno raditi na unapređenju ekonomske saradnje Belgije i Srbije u cilju jačanja privrede dveju zemalja, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak