"Burek-udarac", nova OPASNA igra srpske dece!

Mondo 20.09.2017 18:08
"Burek-udarac", nova OPASNA igra srpske dece!


Žrtva stoji, a ostali učenici je svom snagom u isto vreme udaraju po leđima, vratu, ramenu i po veni ruke - pravila su nakaradne zabave koju su smislili školarciVršnjačko nasilje ne jenjava, a da deca postaju sve brutalnija, govori podatak da u poslednje vreme u srpskim školama kruži nova opasna igra „burek-udarac“, javlja "Kurir".

Neki udarci zadobijeni u ovoj igri mogu biti čak i smrtonosni.

Da je već neko vreme ova „igra“ prisutna u osnovnim i srednjim školama, upozorava Dragana Janković, majka Alekse Jankovića, koji se ubio 2011. zbog vršnjačkog nasilja, a kojoj se javio veliki broj roditelja čija su deca postala žrtve ove brutalne igre.

"Igra se zove još i 'burek-igra', a u nekim školama i 'ci cang cu'. Kako su mi neki roditelji objasnili, žrtva stoji, a više njih u isto vreme udara to dete. Zadaju jak udarac u predelu leđa, ramena, pa čak i po veni ruke. Mi smo se nekada igrali zujalica, ali je ovo sada uzelo maha. To je veoma opasno, nisam sigurna da li žrtvu i šutiraju, ali možda ima i toga", objašnjava Jankovićeva za taj list.

Jedna od majki koja joj se obratila kaže da je njeno dete, pored modrica i crvenila, trpelo jake bolove.

"Strašno je što su dečje igre toliko surove i pune nasilja i sadržaja u kojima je cilj da se što više povredi žrtva. Mislim da vršnjačko nasilje ne jenjava, neke škole jesu preduzele neke mere, ali meni se i dalje javlja mnogo roditelja čija deca trpe neki oblik vršnjačkog nasilja. 'Igra' je nakaradna, surova i strašna", zaključuje Jankovićeva.

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević kaže da ova opasna igra može dovesti do ozbiljnijih povreda.

"Najosetljivija je kičma i to kod njih može da ima dalekosežne posledice. Teoretski, ako dobije udarac u neki deo vrata, recimo u predelu grkljana, može da ostane bez vazduha, a neki udarac tu blizu može da izazove i trenutnu smrt", upozorava ona.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak