Žika Pavlović za Kustu

Novosti 20.09.2017 14:41
Žika Pavlović za Kustu


Počeo jubilarni deseti Leskovački festival filmske režije. Na smotru stigli Mira Banjac, Sloboda Mićalović...DESETI, jubilarni Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), započeo je sinoć glamuroznim otvaranjem na bini ispred Kulturnog centra Leskovac, na kojoj je Emiru Kusturici svečano uručena Nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju srpske kinematografije u svetu.
 
Nekoliko hiljada ljubitelja filmske umetnosti pozdravilo je jednog od naših najnagrađivanijeg reditelja u svetu, koji nagradama kao što su dve Zlatne palme u Kanu, dva Srebrna lava u Veneciji, nagrade u Berlinu, Moskvi..., sada dodaje i priznanje koje nosi ime velikana „pokretnih slika“, Žike Pavlovića.

Prve ovacije publike stigle su u utorak već u popodnevnim časovima, kada je njegovog bend The No Smoking orchestra održao probu pred sinoćni koncert ispred Kulturnog centra Leskovac, koji je i organizator festivala.

Kusturica je sedmi dobitnik prestižne nagrade „Živojin Žika Pavlović“, dosadašnji laureati su Predrag Miki Manojlović, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović i Slavko Štimac. 

Kako je istakao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je Kusturici svečano uručio nagradu, čak i najpoznatiji svetski reditelji ne mogu da se pohvale da imaju dve Zlatne palme u Kanu, dva Srebrna lava u Veneciji za najbolji film i režiju, nagrade u Berlinu, Moskvi, nominaciju za Oskar, kao što to može naš majstor „pokretnih slika“.

- Imao sam tu čast da otvorim prvi festival filmske režije, verovali smo u njega, i od samog početka smo se trudili da grad bude njegov dostojan partner i pruži svaku podršku. Značaj i vitalnost festivala dokazivali smo iz godine u godinu.

Zato ne mogu da opišem zadovoljstvo što on danas okuplja najvažnije autore i predstavnike nekadašnje jugoslovenske kinematografije. LIFE sada spada u glavne promotere filmova na prostoru bivše Jugoslavije, i ne samo da okuplja prave filmske stvaraoce, nego omogućava i njihovu saradnju i razmenu iskustva. 

Ono što je govorio i Živojin Pavlović, da je film umetnost za sebe. Posebna nam je čast što ovogodišnji festival otvara Emir Kusturica, što publika ima priliku da vidi njegov film „Na mlečnom putu“, i što je upravo on ovogodišnji laureat Nagrade „Živojin Pavlović“. 

Za Kusturicu, kako je istakao, Nagrada „Živojin Žika Pavlović“ ima posebno mesto, jer je svoju filmsku poetiku i estetiku gradio upravo pod uticajem ovog velikana „crnog talasa“, od koga je mnogo naučio.


- Odgovorno tvrdim da je Žika Pavlović bio jedan od onih autora koji su bili najznačajniji u svetu filma. Te enciklopedije koje se pišu, pišu se kao istorije, iz nekog centra kojima odgovara da jedan ili drugi vladajući ukus ima svoje predstavnike, a mi možemo slobodfno da kažemo da su tri, od ukupno deset filmova koje je snimio Žika Pavlović, svrstavaju u red najboljih svetskih ostvarenja. On je ostavio trag u svetskoj kinemtografiji, rame uz rame sa, recimo, jednim Besonom i sa rediteljima koji su manje ili više odredili tokove tog redukcionističkog izraza koji je i danas veoma savremen. Utoliko je istina da kad me se neko seti i dovede u vezu sa Žikom Pavlovićem, za mene je to posebno uzbudljivo, i predstavlja mi veliku čast – istakao je Kusturica. 

Među prvim gostima festivala reditelja nekadašnje velike Jugoslavije, u utorak su u Leskovac stigli Milena Pavlović, ćerka Žike Pavlovića, Mira Banjac, specijalni gost festivala, reditelji Karpo Godina i Zrinko Ogresta, članovi ovogodišnjeg žirija, hrvatska novinarka Silvija Luks, ekipa makedonskog filma „Amok“, na čelu sa glumcem Nikolom Ristanovskim. 

Posle ceremonije otvaranja festivala, koje je proteklo uz vatromet i izvođenjem najpopularnije filmske muzike, Kusturica je sa svojim bendom The No Smoking orchestra održao koncert, na kojem je bilo nekoliko hiljada njegovih poštovalaca. To je bio i prvi nastup ovog benda u Srbiji posle osam godina. 

PRED PUBLIKOM KAO VOJNIK

PORED Kusturice zvezda fetsivala sinoć je bila i Mira Banjac, koju je publika pozdravila ovacijama.

Stojim pred vama draga publiko, pred kojom sam svih sedamdeset godina stajala mirno, kao vojnik. Hvala vam, i veliko je zadovoljstvo večeras biti sa vama, u ovakvoj eliti visoko nagrađenih ljudi, najznačajnijih u našem filmskom svetu. To je za mene zaista jedna čast. Želim da se zahvalim domaćinima, sponzorima, zato što su ovo posna vremena za kulturu. Imati ovakav festival, znači imati dobre domaćine, znači da ovaj grad i zaslužuje svoj festival. Budite zdravi i želim vam sve najbolje, i vama i vašoj deci koju ste doveli večeras, i hvala vam što im ukazujete na ono što je suština svakog naroda, a to je njegova nacionalna kultura. Čuvajte to kao oko u glavi – istakla je Mira Banjac.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak