Otvorena izložba srpskih slikarki u Beču

RTS 20.09.2017 13:53
Otvorena izložba srpskih slikarki u Beču


U prostorijama bečkog restorana "Gabel&Co", 16. septembra otvorena je zajednička izložba slika akademske slikarke Milice Paunović i grafičkog dizajnera Marije Iričanin. Izložba je podržana od strane SPKD "Prosvjeta" iz Beča, a za posetioce će biti otvorena do 4. novembra 2017. godine, kada će biti organizovano njeno svečano zatvaranje.Osim predstavljanja radova mladih umetnica, u ideji o samoj izložbi je sadržana zajednička težnja da se bečkoj publici predstavi deo srpske kulture i tradicije. Vlasnik restorana, gospodin Vlada Radovanović, je vrlo rado podržao ovu zamisao, jer se i sam bori za očuvanje srpske kulturne baštine, kao i promociju srpske kulture u inostranstvu, javlja Prosvjeta iz Beča.

Publika je, osim u divljenju umetničkim delima mladih umetnica, mogla da uživa u divnom glasu mlade pevačice Katarine Kovačević, pobednice takmičenja Ja imam talenat, koju je na gitari pratio talentovani Aleksandar Đurić. Program su na srpskom i nemačkom jeziku vodile prof. Vesna Špirić i mr Sigrid Štiglic Šekarić.

Marija Iričanin, mlada umetnica koja živi i radi u Beču, najveću podršku i inspiraciju za svoje slike nalazi u svojoj porodici i prijateljima:

„Moje slike predstavljaju moje lično viđenje odnosa među ljudima, odnosa čoveka prema čoveku, i emocija, gde su lica i oči ogledalo ljudske duše. Naša svakodnevica nas sve više odvaja od osećaja pripadnosti, jednakosti i povezanosti, a iza svih „maski" koje smo stavili, ostajemo mi sami i naše emocije, duboko sakrivene od drugih. Boje i oblici koje koristim na svojim slikama simbolizuju emocije, pripadnost i plodove naših najskrivenijih misli, ogledalo nas samih", kaže Marija

„U mojim slikama se nalaze elementi stvarnosti koji su prikriveni, redukovani ili skroz izbrisani. Povod slikanja potiče iz određenih melodija (muzike) i neposrednog dešavanja iz okoline. Osnovno sredstvo mog likovnog jezika je boja - koja se negde uklapa, sece, lomi, spaja... Motivi su apstraktni - ogoljeni od opisa. Asocijacijsku predstavu želim da dočaram na svom radu sa što jednostavnijim formama, da bih istakla što sažetiju priču, mišljenje ili lični stav o svakodnevici," izjavila je mlada slikarka Milica Paunović iz Priboja, koja je do sada izlagala svoje radove na preko petnaest kolektivnih, kao i dve samostalne izložbe.

Obe mlade umetnice se posebno zahvaljuju na podršci restoranu Gabel&Co, gospodinu Stankoviću i kompaniji Rotografix GmbH, kao i SPKD Prosvjeta iz Beča.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak