Vučić obećava povećanje plata, analitičari skeptični

N1info 19.09.2017 19:01
Vučić obećava povećanje plata, analitičari skeptični


Kada će i koliko plate i penzije u Srbiji biti povećane? Predsednik Aleksandar Vučić je najavio značajno uvećanje do kraja godine, dok premijerka danas nije precizirala kolika povišica će uslediti. S druge, pojedini stručnjaci su skeptični.Pre četiri meseca, tada u ulozi premijera, Aleksandar Vučić je obećao - deset odsto veće plate u javnom sektrou do kraja godine. Neposredno posle toga, kao predsednik, izneo je drugačiju procenu.

"Građani će biti zadovoljni ove godine im sledi značajno, značajno povećanje i plata i penzija", rekao je Vučić 1. septembra ove godine.

Koliko značajno, predsednik nije precizirao. A za povećanje plate i penzije, zeleno svetlo dao je i MMF. Međutim, koji procenti su u pitanju ne otkriva ni premijerka, ali kaže da je dogovor oko povećanja plata u javnom sektrou blizu.

"Izaći ćemo u naredne otprilike dve nedelje, mislim da ćemo izaći sa tim, blizu smo dogovora i oko toga. A je l' to blizu 10 procenata? Neću razgovarati o procentima sada", rekla je premijerka Ana Brnabić.

O povećanju plata za 10 posto ne treba da se razgovara ni sada, ali ni u narednom periodu, tvrde ekonomisti. Navode da to nije dobro za privredu, ali ni za srpski budžet, jer bi se ponovo povećao fiskalni deficit.

"To znači da povećanje plata može da bude oko pet procenata u proseku, možda jedan procentni poen više, ali to je neka gornja granica do koje bi država smela da ide pri povećanju plata. Kada je u pitanju rast penzija, mislim da je već sada vreme da se utvrdi neko stalno pravilo koje bi se primenjivalo svake godine, umesto da se stalno licitira koliko će penzije da se povećavaju", ocenio je profesor Milojko Arsić, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

 A da najavljeno povećanje nije realno, baš kao ni procene o visini prosečne plate, smatra i novinar Aleksandar Milošević.

"Plata od 500 evra je prosto neostvariva. Da budemo jasni, da svi građani znaju, to se neće ostvariti, kao što se nisu ostvarile ni dosadašnje projekcije i obećanja premijera i predsednika o rastu plate, zato što prosto oni daju ta neka obećanja koja nisu realna, ako imate rast od dva ili tri odsto BDP-a, vi ne možete imati veće plate", rekao je Milošević.

Poslednje uvećanje plata u javnom sektrou usledilo je početkom ove godine i za većinu zaposlenih iznosilo je od tri do šest odsto, dok je za penzije brojka bila znatno manja - svega 1,5 odsto.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak