"Goša" nakon štrajka: Biće još vagona i - miliona

RTV 19.09.2017 18:36
"Goša" nakon štrajka: Biće još vagona i - miliona


Nakon pet i po meseci štrajka, u "Goši" je počela prva radna nedelja. Radnici su se vratili u proizvodne pogone, pošto im je na račune uplaćen prvi iznos od 30 hiljada dinara. Ugovaraju se poslovi koji su značajni za opstanak fabrike, a jedan od najvažnijih je postizanje dogovara o prodaji vagona iranskim železnicamaProizvodnja vagona se u fabričkim pogonima Goše nakon više od pet meseci štrajka zaposlenih nastavila pa se već pripremaju dva putnička CET vagona za železnicu Srbije. Radnici se nadaju da će početak proizvodnje doneti, pored isplate zaostalih plata od prodaje, i siguran posao u narednom periodu.

"Od prodaje vagona i postolja za Iran, imamo 50 postolja koji koštaju od po 50.000 evra i imamo 11 vagona koji koštaju milion evra. Sve ukupno to je nekih tri i po miliona evra a radnicima se duguje dva. Sve što ostane ide za fabriku, za izmirenje drugih obaveza koje fabrika ima. Radnici su jedva čekali da se vrate na posao da rade i to je ono zbog čega smo ovde. Niko ne voli kada se štrajkuje ali kada mora, mora", kaže Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora.

Prema rečima generalnog direktora Milutina Šćepanovića rukovodstvo fabrike je za vreme štrajka pokušavalo da nađe nove kupce za vagone kako bi se ugovorili poslovi koji bi izvukli kompaniju iz krize.

"Fabrika u ovom momentu može da proizvede do dva vagona na dan i mi možemo 600 do 700 vagona teretnih da ugovaramo, dok u putničkom programu proizvodimo jedan vagon mesečno što znači da bi mi mogli nekom da prodamo 12 do možda 15 putničkih vagona na godišnjem nivou i tu je vrednost posla negde oko 50 miliona evra", kaže Milutin Šćepanović.

Ovih dana poslovodstvo Goše očekuje i realizaciju prvog ugovor sa iranskim železnicama.

Nekada je fabrika šinskih vozila Goša bila vodeća u regionu kada je reč o proizvodnji vagona. Danas je spas, kako fabrike tako i oko 350 radnih mesta, upravo u nastavku proizvodnje i prodaji vagona za potrebe domaćeg i inostranog tržišta.

Država će u narednih mesec dana ući u reprogram duga pa će se time zaposlenima povezati i radni staž od 2014 godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak