Nikozija: Šarm Venecije i duh Orijenta

Novosti 19.09.2017 00:58
Nikozija: Šarm Venecije i duh Orijenta


Neobičan je osećaj da vas u pešačkoj zoni glavnog grada samo korak deli od ulaska u drugu zemlju. To ćete da doživite u Nikoziji, Lefkoziji ili Lefkoši, gradu sa tri imena i oko 170. 000 stanovnika, jedinoj podeljenoj prestonici na svetu. Istovremeno je glavni grad dve države, Republike Kipar i Turske republike Severni Kipar.Ovaj biser Mediterana (na grčkom "beli grad"), osvaja već na prvi pogled venecijanskim šarmom i duhom Orijenta, kulturno-istorijskim spomenicima, a posebno pešačkom zonom u kojoj se nalazi i granični prelaz, pa ne čudi što se tu svakodnevno skupljaju brojni turisti.

Iz letovališta Kirenija (Girne) u južnom delu Kipra, međugradskim autobusom posle 40-minutne vožnje, stižete u ostrvsku prestonicu. I, čim pređete ulicu, ulazite u stari grad gde počinje avantura! Provlačite se kroz uske, krivudave ulice, kako biste stigli do brojnih muzeja, spomenika, radnji, bazara, taverni i restorana, u kojima možete da probate specijalitete od mesa, povrća i čuveni halumi, grilovani sir od ovčijeg ili kozijeg mleka.

U starom delu grada, opasanom venecijanskim zidinama iz 16. veka, gde se oseća duh starih vremena, turisti obavezno posećuju katedralu Svetog Jovana, crkvu Tripiotica sa čuvenim ikonostasom, Dvorac arhiepiskopa u kome je nekada živeo i Makarios Treći, kao i najveći ulaz u stari grad - vrata Famagusta (nekadašnji tunel koji su izgradili Mlečani).

Ledra je glavna ulica i pešačka zona duga čitav kilometar, a podeljena je istorijskom "zelenom" linijom, demilitarizovanom zonom UN, koja "preseca" grad na dva dela, Tursku republiku Severni Kipar (koju priznaje samo Turska) i Republiku Kipar. U njoj je i jedan od dva granična prelaza, otvoren 2008. godine, odakle uz pasoš možete da pređete iz jednog u drugi deo grada, (ne udaraju pečat). Ova ulica je savršeno mesto za šoping, budući da je veliki broj artikala na rasprodajama i cene su znatno snižene.

Panorama južnog dela Nikozije

Ipak, najlepši deo Nikozije je Laiki Gitonja, jedan je od delova starog grada gde se još oseća atmosfera s početka prošlog veka. Stare kuće, kaldrmisane ulice, od kojih su neke toliko uske da kroz njih možete da prođete samo pešice, privlače posetioce iz celog sveta. U tavernama, restoranima u etno stilu, kafićima i barovima, utonulim u mirisne krošnje jasmina, možete da uživate u tradicionalnim grčkim i turskim specijalitetima. Tu možete da popijete odličnu kafu, obiđete radnje i posetite obližnji Muzej motora.

Panorama severnog dela Nikozije

Na kraju pešačke zone je najimpozantnija građevina - prelepa crkva je od 16. veka pretvorena u džamiju Selimiju, sa dva minareta. Nekadašnju gotsku katedralu Svete Sofije iz 13. veka, Turci su 1570. godine pretvorili u džamiju. U neposednoj blizini je hamam Omerija, koji je gradu poklonio Lala Mustafa Paša, povodom turskog osvajanja Nikozije, gde posetioci mogu da uživaju u raznovrsnim kupkama i masažama.

Ulica Ledra u kojoj je granični prelaz

Tu su i dva karavan-saraja, Kumarcilar Han i Bujuk Han, veliko tursko kupatilo iz 17. veka, jedna od najlepših građevina u severnom delu grada, izgrađena od žutog kamena, kružnog oblika, koju je krajem 16. veka podigao Sinan paša. Od kada je 2002. renovirana, sada su tu umetničke galerije, prodavnice ručnog rada i kafe-restoran.

Katedrala Svetog Jovana

Ako se nađete u južnoj Nikoziji, obavezno obiđite Opservatoriju Ledra Muzeja, odakle se pruža veličanstven pogled na ceo grad, gde su vam na raspolaganju veliki "tačskrin" ekrani sa prikazom prizora koji vidite kroz prozor ispred sebe i informacijama, istorijskim fotografijama, maketama, kao i 3D prikazima o znamenitostima.

Čuveni halumi sir

Zbog udaljenosti Nikozije od mora, temperaturne razlike u toku dana i noći su velike, ali za sat vremena možete da stignete i na planinu Trodos, idealan način za beg od letnje žege, a zimi je tu skijalište.

Dvorac arhiepiskopa

HAMAM POD ZAŠTITOM UNESKO

Hamam u severnom delu Nikozije, star više od 400 godina, pod zaštitom je UNESKO. Tu posetioci mogu da uživaju u kraljevskim tretmanima, dok ih ljubazni domaćini služe čajem od đumbira ili jasmina. Posle presvučenja u kabinama ispod baldahina, dobija se veš za jednokratnu upotrebu i peškir sa tradicionalnom turskom šarom. Zatim se legne na veliki kameni sto, a vešte ruke maserki i masera rade piling celog tela sa rukavicom i povremeno polivaju hladnom vodom što veoma prija jer je sto zagrejan. Masaža koja sledi traje oko 45 minuta, džakom od platna natopljenim penom od biljaka i raznih hranljivih sastojaka na prirodnoj bazi. Na kraju posetiocima operu kosu i izmasiraju glavu i lice, a nakon što se istuširaju i osuše kosu fenom, mogu da u prelepoj bašti sumiraju utiske uz čaj, voće i ratluk koji se služe u činijama od srebra.

Rustične ulice privlače turiste

KirenijaIzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak