Vulin: Vojska Kosova - da, ako ukinu Savet Bezbednosti

RTS 17.09.2017 11:27
Vulin: Vojska Kosova - da, ako ukinu Savet Bezbednosti


Ministar odbrane Aleksaandar Vulin danas je rekao, komentarišući izjavu Hašima Tačija da će Priština do kraja ove godine formirati svoju vojsku, da je Rezolucija SB UN 1244 jasna i poručio da nema tog političkog pritiska zbog kojeg ćemo pristati da se stvara oružana sila na našoj teritorijiVulin je prilikom obilaska Centra za tražioce azila u Krnjači rekao da "nema te organizacije, nema te sile, nema tog političkog pritiska zbog koga ćemo pristati da se stvara oružana sila na našoj teritoriji, oružana sila koja će biti pod nečijom tuđom komandom, oružana sila koja će pretiti i samoj centralnoj Srbiji a u krajnjoj liniji i Srbima na prostoru Kosova i Metohije".

On je podvukao da sa ministrima iz Srpske liste u vladi u Prištini teško da će to biti moguće.

"Odmah da vam kažem, to je nemoguće. Čak i kada smo potpisivali Briselski sporazum u to vreme predsednik Vlade gospodin Aleksandar Vučić je dobio usmene garancije od generalnog sekretara NATO pakta da nikakva oružana sila neće moći da prelazi Ibar ili da se kreće severno od Ibra bez saglasnosti gradonačelnika srpskih opština" naglasio je Vulin.

Samo pod tim uslovom je prihvaćeno potpisivanje Briselskog sporazuma.

"Ta reč se neće kršiti, ne može da se krši, i građani Republike Srbije mogu da budu mirni i sigurni baš kao i građani čitavog sveta. Međunarodna zajednica mora da zna - međunarodno pravo će se poštovati i poštovaće se tako što je KFOR jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije i nikakva druga oružana sila ne može da postoji dok se ne ukine Rezolucija 1244, dok se ne ukinu Ujedinjene Nacije, dok se ne ukine Savet bezbednosti i dok se ne ukinu Srbi na Kosovu i Metohiji. To neće moći" podvukao je Vulin.

Prema njegovim rečima Rezolucija 1244 je više nego jasna, jedina oružana snaga koja može da postoji na prostoru Kosova i Metohije je KFOR.

"Pod tim uslovima ona je potpisana i pod tim uslovima je potpisan Sporazum o prekidu neprijateljstava i tako je omogućeno međunarodnoj zajednici da dođe na prostor Kosova i Metohije. Nema nikoga ko bi mogao da nas ubedi i natera da prihvatimo da vojska Kosova može da postoji na prostoru Kosova i Metohije" podvukao je ministar.

Tači: Vojska Kosova do kraja godine

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači tvrdi da će vojska ove nepriznate države biti formirana do kraja ove godine.

Prema njegovim rečima, čitav ovaj proces će se odvijati u partnerstvu sa SAD, NATO-om i EU.

"Definitivno, očekuje se da se vojska formira do kraja ove godine. Imamo mogućnost ustavnih promena i snažno podržavamo to. Vojska će biti uspostavljena ove godine u saradnji sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, a Kancelarija predsednika će voditi ovaj proces u saradnji sa novim ministarstvom", rekao je on za RTK.

"Mi ćemo izgraditi modernu, multinacionalnu, profesionalnu i sigurnu perspektivu za članstvo u NATO", rekao je Tači.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak