Petoro Srba evakuisano sa Svetog Martina, ostali neće

B92 14.09.2017 13:04
Petoro Srba evakuisano sa Svetog Martina, ostali neće


Petoro srpskih državljana koji su bili na Svetom Martinu kada je naišao uragan Irma, ukrcalo se u španski avion koji će danas sleteti u vojnu bazu kraj Madrida.Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da se u 08.30 očekuje sletanje aviona sa Srbima iz Svetog Martina, gde je uragan Irma napravio pustoš.

On je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, objasnio da je Ministarstvo pokušalo da pomogne u evakuaciji naših državljana preko ambasada Holandije i Španije. Prema informacijama koje on ima, pet naših državljana ukrcalo se u španski avion koji će sleteti u vojnu bazu krad Madrida.

On je rekao i da porodica s bebom koja živi na tom ostrvu nije želela da se evakuiše.

Prema njegovim rečima, svi koji su ostali mogu i dalje da se javljaju Ministarstvu spoljnih poslova koje će pokušati da im pomogne.

Podsetimo, grupa od oko 50 državljana Srbije nalazi se na ostrvu Sveti Martin, koje je pogodio uragan Irma. Među njima su i bebe mlađe od pet meseci. Kako je za B92.net rekao Radivoje Mitrović, jedan od Srba koji se nalaze na ostrvu, uragan je potpuno uništio ostrvo, nema struje i ponestaje zaliha vode.

“Vode imamo u paketima, ali je pitanje trenutka kada će ona ponestati, ništa se ne dešava, prodavnice se ne otvaraju...“, rekao je on za B92.net. Dodao je i da se evakuišu “samo druge nacije“.

“Samo druge nacije se evakuišu, čak su i Makedonci pre dva ili tri dana evakuisali šestoro svojih državljana. Ovde ima beba mlađih od pet meseci. Zvali su iz holandske ambasade, tako da se nadam da se nešto dešava po tom pitanju“, rekao je on.

Dodao je da se pedesetak državljana Srbije nalazi na holandskoj strani ostrva, gde je situacija mirna. "Na drugoj strani, francuskoj, situacija je mnogo luđa i niko ne može na tu stranu da pređe", dodao je on.

Podsetimo, uragan Irma pogodio je Karibe, a potom i SAD. U udaru jednog od najsnažnijih uragana ikada zabeležnih život je izgubilo više od 50 osoba.

Ostrvo Sveti Martin nalazi se u blizini Britanskih Devičanskih Ostrva i Portorika, podeljeno je na dva dela koja pripadaju Holandiji i Francuskoj.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak