Isplivale sve tajne sajentologije: Kejti Holms jedva izvukla živu glavu, Džon Travolta zbog vere izgubio sina

Stil magazin 13.09.2017 14:38
Isplivale sve tajne sajentologije: Kejti Holms jedva izvukla živu glavu, Džon Travolta zbog vere izgubio sina


Zbog ugovora koji je potpisala uz venčani list sa Tomom Kruzom (55), Kejti Holms (38) pet godina nije smela imati partnera nakon razvoda sa glumcemOna je već nekoliko godina u vezi sa kolegom Džejmijem Foksom (49), ali tek sada su ih fotografi uhvatili zajedno i zapravo potvrdili svoju ljubav. Ovo je samo jedno od suludih pravila koje je Kejti morala poštovati zbog sajentologije, tzv. religije kojoj pripada Tom Kruz.

Iako se priča kako je celi taj brak bio dogovoren, to još Kejti nije potvrdila, ali zna se da je morala živeti po nekim prilično čudnim pravilima zbog kojih je i ostavila glumca. 

Sama akcija njenog odlaska takođe je bila pomno planirana, jer je celo vreme imala nekog iz crkve da pazi na nju. Kejti je dugo planirala svoj odlazak, a u sve su bili uključeni njeni prijatelji kao i otac advokat, koji joj je pomogao u vezi pravnih zavrzlama. 

Kad je ostavljala Kruza, njeni prijatelji su unajmili stan u Njujorku, a ona je putovala kroz tri savezne američke države kako bi joj se izgubio trag i kako bi pobegla od njenih sajentoloških "zaštitnika".

Jedno od pravila koje je morala poštovati je i "porođaj u tišini". Sajentolozi veruju da je za dete najbolje da dođe na svet u mirnoj atmosferi punoj ljubavi, a to uključuje i tzv. tihi porođaj. Nko od osoblja koje je u sobi za vreme porođaja ne sme govoriti niti biti uzbuđen, a majku se takođe podstiče da ne viče dok rađa, nego da ćuti. Sajentolozi veruju da je to najbolje okruženje za dete i njegov dalji razvoj, ali i za majku koja rađa. 

Neki izvori tvrde da je odnos sajentološke crkve prema deci bio uzrok razvoda Kejti i Kruza. Naime, kako je izjavila glumica Lea Remini (47) koja je izašla iz sajentologije, prema deci se u zajednici odnose kao da su odrasli, nema nikakve razlike.

"Deca su za crkvu stare duše u mladim telima koja su se vratila sajentologiji", rekla je Remini. To znači da odmalena moraju raditi za crkvu. Takođe, potiče ih se da u crkvi pričaju o tome šta njihovi roditelji rade i pričaju kod kuće, odnosno da ih špijuniraju

Kejti je navodno poludela kada je Tom tražio da njihova ćerka Suri (11) ode na krstarenje članova crkve koje zovu Sea Org. Na tim se krstarenjima navodno provodi zlostavljanje i maltretiranje članova crkve koje je svojevrsna inicijacija. Po cele dane rade najteže fizičke poslove, a ako se žale na uslove budu fizički kažnjeni pa im se drugi rugaju i izbegavaju. 

Deca takođe ne smeju imati kontakt ni sa kim ko nije član sajentološke crkve.

Jedna od najtragičnijih priča je ona o sinu Džona Travolte (63), jednog od najistaknutijih članova sajentološke crkve. Njegov 17-godišnji sin Džet bolovao je od Kavasaki bolesti, koja utiče na prohodnost arterije i može uzrokovati napade slične epileptičnim, a navodno je bolovao i od autizma. Travolta i njegova supruga Keli Preston (45) prestali su mu davati lekove pa su ga podvrgnuli lečenju isključivo u sajentološkoj crkvi, koja je poznata po tome što ne veruje u psihologiju i psihijatriju. 

Oni veruju kako ljudski um može sam izlečiti različite mentalne poremećaje i psihoze. Travoltin sin doživeo je nekoliko napada za vreme odmora na Bahamima 2009. godine dok je bio u kadi pa je udario glavom i preminuo

Glumac odbija bilo kakve tvrdnje da je sajentološko verovanje ugrozilo život i zdravlje njegovog sina, ali mnogi su izvori govorili suprotno.

Kako je sad isteklo pet godina od razvoda Kejti Holms i Toma Kruza, mnogi veruju kako je to bio rok ne samo da ona sme da ima ljubavnog partnera, nego i za čuvanje mnogih tajni na koje se obavezala dok je bila članica sajentološke crkve koje bi mogle potresti jedan od najvećih kultova na svetu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak