Funkcionalna dečja soba

Novosti 13.09.2017 14:03
Funkcionalna dečja soba


Dečja soba je prostor u kojem najmlađi članovi porodice uče, igraju se, druže sa svojim malim drugarima, provode slobodno vreme.S obzirom na to da je ovaj kutak obično male kvadrature, bitno je da bude funkcionalan i maštovito uređen, što se postiže dobrom organizacijom i odabirom adekvatnog nameštaja. Optimalna površina dečje sobe je oko 10 kvadrata, a u nju bi trebalo da stane najmanje jedan krevet, radni sto, garderobni ormar, deo za školski pribor i knjige, kao i da u njoj bude dovoljno prostora za male goste.

Funkcionalna dečja soba

* Najpre osmislite mesto za radni sto, koji bi trebalo da bude dugačak najmanje 100, a širok 60-70 cm, da bi školarci nesmetano mogli da pišu i rašire sveske i knjige. Pozicija radnog kutka je uslovljena položajem prozora, a idealno je da prirodno svetlo pada na površinu stola sa prednje leve strane (za dešnjake), odnosno sa prednje desne za levoruke. Ako su u sobi planirana dva radna stola, najbolje je da budu paralelno naslonjeni jedan uz drugi (tako da se deca gledaju licem u lice).

* Druga bitna stavka za đake je da imaju dovoljno prostora za školski pribor. Praktično rešenje su niske ladice koje mogu da se smeste ispod ili pored stola i nekoliko dugačkih otvorenih polica pričvršćenih za zid.

* Bez obzira na to koliko je soba mala, u njoj mora da bude i dovoljno slobodnog prostora, tako da deca mogu da se nesmetano kreću po njoj i igraju. U tom delu, po potrebi, može da se organizuje kutak za druženje. Umesto rogobatnih stolica i stoličica, odlično rešenje za malu kvadraturu su raznobojne “lezi beg” fotelje.

* Najfunkcionalnije rešenje za dečiju sobu je “dupli krevet” (drugi ležaj se “krije” u fioci za posteljinu). Ovaj model nije skup i može da se nabavi u svim bolje opremljenim prodavnicama nameštaja kod nas, a omogućava mališanima da ugoste svoje prijatelje i tokom noći.

Savet plus: Dozvolite detetu da samo odabere boje za zidove svoje sobe.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak