Oproštaj kolega: Komemoracija Ljubiši Samardžiću u Jugoslovenskoj kinoteci

Novosti 13.09.2017 13:50
Oproštaj kolega: Komemoracija Ljubiši Samardžiću u Jugoslovenskoj kinoteci


Komemoracija Ljubiši Samardžiću, izuzetnom filmskom stvaraocu i velikanu "pokretnih slika", održaće se u sredu u Jugoslovenskoj kinoteci; Velika retrospektiva njegovih filmova zakazana je za oktobarKOMEMORACIJA Ljubiši Samardžiću, izuzetnom filmskom stvaraocu i velikanu "pokretnih slika", održaće se u četvrtak u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj u 14 časova, odmah posle kremacije legendarnog glumca, koja je zakazana u 13 časova na Novom groblju u Beogradu.Oproštaj kolega: Komemoracija Ljubiši Samardžiću u Jugoslovenskoj kinoteci

Bardu srpskog filma, dobitniku najvećih nagrada, među kojima su Zlatni lav u Veneciji, šest Zlatnih arena u Puli, Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za doprinos srpskoj kinematografiji, Zlatni vitez u Moskvi, nagrada Teleconfrone u Rimu za ulogu Borivoja Šurdilovića u TV seriji "Vruć vetar", "Pavle Vuisić" za životno delo..., Kinoteka će se odužiti i velikom retrospektivom njegovih ostvarenja, koja je zakazana u oktobru.

Ljubiša Samardžić je sve svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio Jugoslovenskoj kinoteci, a njegov Legat zvanično je proglašen otvorenim na svečanosti februara 2014, povodom obeležavanja pet i po decenija njegovog umetničkog rada.

"Ovu važnu odluku doneo sam sa svojom suprugom Mirom, jednog jutra dok sam tokom ispijanja kafe sabirao šta sam to tokom života uradio. Pune police nagrada punile su se prašinom. Da li će o njima na pravi način brinuti moja unučad? Znam da će o tome najbolje da se stara Kinoteka, i kad jednog dana odem sa ovog sveta, ovde će večno ostati moje stvaralaštvo", izjavio je tada Ljubiša.

Nagrade, posteri i predmeti iz filmova,Foto Z. Jovanović

Pored nagrada, u novom zdanju Kinoteke izloženi su i drugi Ljubišini predmeti: čuveni crni šešir koji je nosio kao Crni Roko u seriji "Kuda idu divlje svinje", pa slavni Šurdin karirani model, memorabilije sa snimanja, fotografije, plakati filmova...

SMOKIJEVA ULICA

GRAĐANI Niške Banje, u kojoj je Ljubiša Samardžić proveo detinjstvo i mladost (njegov otac bio je rudar u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje), odlučili su da se oduže svom sugrađaninu ulicom ili trgom koji će nositi njegovo ime.

Kako su objavile "Niške vesti", ovaj predlog stigao je od odbornice SDPS-a u gradskoj skupštini Sanje Jefić Branković, i odmah ga je prihvatila komisija za promenu imena ulica i naseljenih mesta u Nišu.

Kako je izjavio Bojan Marinković, predsednik komisije, čeka se potvrda Ministarstva za lokalnu samoupravu, i onda ovaj predlog ide na glasanje odbornicima u Skupštinu grada.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak