Nemačka pred izbore:''Kuc-kuc'' i borba za svaki glas

Novosti 13.09.2017 12:44
Nemačka pred izbore:''Kuc-kuc'' i borba za svaki glas


Nemačka se nalazi u zenitu predizborne kampanje i, premda i ankete i raspoloženje ukazuju da u Berlinu neće biti promena i da će demohrišćani Angele Merkel pobediti, iz redova njene partije upozoravaju na opasnosti „opijenosti uspehom“.Oni vode bitku za svaki glas, jednostavnom metodom „kuc-kuc“ i to, pre svega, na vrata sopstvenih birača i tradicionalnih simpatizera konzervativaca.
 
Prevelika opijenost izvesnim uspehom, mogla bi da „ulenji“ birače zbog čega mi oni, uz moto „mi ćemo ionako već pobediti“ u nedelju, 24. septembra ostali kod svojih kuća, što bi, smatraju analitičari, moglo da bude neprijatno iznenađenje.
 
Upravo zato se u finalu kampanje, akcijom „kuc-kuc“ želi izbeći takva situacija, a mediji javljaju da je već pokucano na više od pola miliona vrata nemačkih birača, pre svega onih koji tradicionalno biraju demohrišćane.  
 
Najvažnija ciljna grupa izborne borbe „od vrata do vrata“ su zapravo sopstveni birači - i u partijskoj centrali Hrišćansko-demokratske unije (CDU) su vrednovani izborni okruzi u kojima se sa velikom verovatnoćom biraju konzervativci, pa su upravo tamo i krenuli u akciju.
 
„U onim oblastima, gde se primenjuje kampanja „kucanja“, izborno učešće može da bude povećano od tri do četiri odsto“, rekao je ekspert za izborne kampanje Simon Krušinski sa Univerziteta u Majncu i upozorio da se ne sme potceniti činjenica da je tik pred izbore i dalje veliki deo birača neodlučan.
 
I sama Merkelova je, tokom kampanje, jednom rekla da mnogi veruju da su izbori skoro već dobijeni, ali da ona ne misli tako i da zato njena CDU neće nikome pokloniti nijedan glas.
 
Slično, kao i Merkelova, reagovao je i generalni sekretar CDU Peter Tauber i najavio borbu do poslednje sekunde za poverenje kod nemačkih građana.On je upozorio da su, do duše, ankete veoma dobre, ali da će izbori biti odlučeni tek 24. septembra u 18 sati, kada će biti zatvorena biračka mesta za više od 60 miliona Nemaca, sa pravom glasa.
 
Demohrišćani, takođe, vode bitku i za glasače, koji glasaju pismom, a za koje analitičari veruju da bi odlučujuće mogli da utiču na ishod izbora.
 
Broj onih, koji žele da glasaju putem pisma, povećava se, što se vidi i na primerima malih gradova.
 
Tako je, recimo, u Gelzenkirćenu, malom gradu u velikoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija, već 24 000, od ukupno 180 000 birača, zatražilo mogućnost da glasa pismom.To je čak 5 000 ljudi više nego na prošlim izborima, pokazuje statistika.
 
Nemačka se nalazi u zenitu izborne kampanje, nad kojom se, kako kažu neki, nadvila senka dosade, a ankete pokazuju da će demohrišćani, CDU i njena „sestrinska“ partija, bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), biti daleko ispred na prvom mestu.
 
Za demohrišćane, CDU i CSU, glasalo bi prema poslednjim anketama preko 35,5 odsto, za Socijaldemokratsku partiju (SPD) Martina Šulca, „izazivača“ Merkelove, svega 23, 5 odsto, za evroskeptike i desničare iz „Alternative za Nemačku“ čak 11 odsto.
 
Za Levicu, naslednicu bivših istočno-nemačkih komunista glasalo bi standardnih 11 odsto, za Zelene koje je nekada vodio bivši šef diplomatije Joška Fišer devet odsto i za liberale, takođe bivšeg šefa diplomatije Hansa-Ditriha Genšera, šest odsto, što bi ovoj partiji obezbedilo ponovni povratak u Bundestag.
 
Politička računica pokazuje da se bez Merkelove i protiv njene volje u Berlinu, posle izbora, ne može formirati nijedna vlada.
 
Kako će, međutim, izgledati politički Berlin, otvoreno je pitanje, ali brojni analitičari ukazuju da, izgleda, neće biti promena i da će Nemačkom i dalje vladati vlada „velike koalicije“ između njenih demohrišćana i socijaldemokrata, Martina Šulca.
 
Špekuliše se, takođe, i omogućnosti stvaranja takozvane „Jamajka koalicije“ u bojama zastave te ostrvske zemllje, koju bi činili demohrišćani (crni), zeleni (zeleni) i liberali (žuti).
 
Nemačka se ovih dana šareni od predizbornih plakata i širom zemlje nasmešeni političari obećavaju najmoćnijoj evropskoj naciji mnogo toga- od demokratije i jačanja nacionalnog bića, preko boljih zarada, penzija i istih zdravstvenih usluga do rešavanja pitanja stranaca.
 
Ima i onih, koji uz prepoznatljivu sliku Lenjina sa crnim kačketom, nude ravnopravnost i životne vrednosti po programu nemačke Marksističko-lenjinističke partije.
 
U „vašaru“ predizbornih ponuda, „začinjenih“ osmesima, ali i zamišljenim pozama političara, ima za svakoga ponešto - i obećanja vitalnim nemačkim penzionerima o još zdravijem životu, nade upućene ženama o pravu na iste zarade, planova o očuvanju okoline, ideja o vrhunskom obrazovanju, nasmešenih crnookih političara čija se imena teško izgovaraju, duhovitih preporuka o glasanju poštom, zabrinutih sredovečnih političarki za siromaštvo dece.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak