Zlatna omladinaAfrike: Bahata deca vladara i diktatora padaju jedan po jedan. Ko je sledeći?

Blic 13.09.2017 08:41
Zlatna omladinaAfrike: Bahata deca vladara i diktatora padaju jedan po jedan. Ko je sledeći?


Biti dete moćnog vladara nekad je značilo uživati u svim životnim čarima, neodmereno i bezbrižno. No, danas se među zlatnu omladinu Afrike uvukao strah: ko je sledeći?Do juče nedodirljivi, nestašni sinovi i ćerke predsednika danas su na naslovnicama novina ili čak u sudnicama gde moraju da suoče sa optužbama za korupciju, proneveru, iznudu.

Duduzane Zuma imao je samo 26 godina 2008. kad je imenovan u upravu kompanije Sahara u vlasništvu braće Gupta, južnoafričke porodice indijskog porekla. Gupte su se doselili u Južnoafričku republiku 1993. Sa kompjutera su se proširili na rudnike zlata i medije, i danas su među najbogatijima u toj državi. Godinu dana ranije Duduzaneov otac Jakob Zuma postao je predsednik Afričkog nacionalnog kongresa, a 2009. predsednik Južnoafričke Republike. Jakob Zuma ima 21 dete iz šest brakova.

Imejlovi

Danas 35-godišnji Duduzane već je bogat čovek. Ne misle svi da je to normalno. Jedna antikorupcijsko udruženje prošli mesec podnelo je prijavu protiv Duduzanea zbog reketiranja, iznude, pronevere i izdaje zemlje, tvrdeći da je porodici Gupta i sebi omogućio bogaćenje zahvaljujući očevom uticaju. Duduzane je bio ključni posrednik između Gupta i svog oca, tvrde tužioci. U poslovno carstvo Indijaca ušao je kao najobičniji pripravnik, da bi mu karijera doživela zvezdani uspon. Prošle nedelje dao je intervju u kojem tvrdi da je naporno radio kako bi se popeo do vrha kompanije.

- Ne mislim da su oni nešto tražili od mene. Ja sam im se sviđao, kao što su se oni sviđali meni - objasnio je Bi-Bi- Siju.

Antikorupcijsko udruženje OUTA prijavilo je za korupciju njega i trojicu braće Gupta - Atula, Ajaja i Raješa. Južnoafrički antikorupcijski ombdusman prošel godine je optužio Duduzanea da je bio prisutan na sastanku na kojem je Ajaj Gupta ponudio 45 miliona dolara mita pomoćniku ministra finansija.

U poslednjih nekoliko meseci u javnost je iscurilo više imejlova koji teško optužuju oca i sina Zumu. Prema imejlovima, Gupte su platili Duduzaneu venčanje, finansirali mu odmore i pomogli u kupovinu nekretnina. Kad je 2014. Duduzane slupao Porše, prva osoba koju je nazvao bio je Raješ Gupta. Sa zakonom ima problem i tata Zuma: optužen je po 800 tačaka za korupciju, piše Jutarnji list.

Plejboj

Portal "France24" nabrojao je nestašne sinove i ćerke koji su se našli na udaru zakona. Francuska je istraživala tragove bogatstva članova porodice afričkih vladara Konga, Gabona i Ekvatorijalne Gvineje.

Teodoru Obiangu (48), najstarijem sinu predsednika Ekvatorijalne Gvineje Teodora Obianga, sudi se u odsutnosti. Obiang stariji preuzeo je vlast 1979. pa je najdugovečniji afrički vladar. Teodora mlađega, poznatijeg kao Teodorin, otac je imenovao za ministra poljoprivrede, pa potpredsednika. Teodorin je poznat kao plejboj. Optužen je da je na nezakonit način stekao bogatstvo u Francuskoj: tu su umetnička djela, luksuzni automobili i zgrada u Parizu procenjena na čak 107 miliona evra. Ili 200 miliona ako uračunate Renoara i Degasa po zidovima te pozlaćene slavine u kupatilu.

Sin vladara zemlje od samo 1,5 miliona stanovnika u vlasništvu ima stanove i kuće u Kejptaunu, Buenos Ajresu i Londonu, vilu u Kaliforniji, privatni avion vredan 38 miliona dolara. Automobile voli još i više: ima Bugati, dva Bentlija, Lambordžini, nekoliko Ferrarija... Tužilaštvo traži za Teodorina tri godine zatvora i 30 miliona evra kazne. Presuda se očekuje 27. oktobra.

Ćerka bivšeg predsednika Konga, Žulijen Saso-Ngueso, za tri miliona evra kupila je stan u prestižnom predgrađu pariza Neji na Seni. Još 5,34 miliona evra Žulijen i njen muž uložili su u renoviranje stana. I oni su pod istragom.

Sin bivšeg senegalskog predsednika Karim Vade osuđen je 2015. na šest godina zatvora, plus plaćanje kazne od 210 miliona evra. Nakon što je odslužio tri godine zatvora, pomilovao ga je sadašnji predsednik Senegala. Karim živi u Kataru.

Satovi i nakit

Francuzi su istraživali imovinu članova porodice pokojnog gabonskog predsednika Omara Bonga. U sklopu istrage prošle godine su naredili zaplenu imovine firme "SCI Emeraude" koja u vlasništvu ima luksuzni stan u prestižnom 16. arondismanu u Parizu i vilu u Nici. Omar Bongo umro je 2009., nakon 40 godina vladanja. Nasledio ga je sin Ali Bongo. Organizacija "Transparensi Internešnal" 2009. navela je da porodica pokojnog predsednika ima najmanje 33 stana i kuće u Francuskoj. Na primer, kći Paskalin, koju je otac bio imenovao za ministarku spoljnih poslova, navodno u Parizu ima tri stana. Samo na satove i nakit Paskalin je 2006. i 2007. potrošila 1,64 miliona dolara.

Centralnoafrička Republika upravo priprema proces protiv Žan-Fransis Bozizea, sina bivšeg predsednika koji je srušen u državnom udaru 2013. godine.

Skrivao se u Francuskoj, ali se iznenada pojavio u domovini gde ga optužuju za proneveru javnog novca te za učetvovanje u ubistvu i mučenju. U Egiptu su dva sina Hosnija Mubaraka, Gamal i Ala, optuženi za proneveru deset miliona evra. U januamrub 2016. osuđeni su na tri godine zatvora i 15 miliona evra kazne.

Predsednikova ćerka najbogatija je žena na afričkom kontinentu

Isabel dos Santos (44) je časopis "Forbs" proglasio najbogatijom ženom Afrike, sa bogatstvom od 3,5 milijardi dolara. Ćerka Hosea Eduarda dos Santosa, koji vlada Angolom od 1979. godine, optužena je da je od oca dobila ugovor o gradnji brane Kakulo Kabaka za 4,5 milijardi dolara. To je pet odsto BDP-a Angole, iznos jednak godišnjem budžetu te zemlje za obrazovanje.

Hose Eduardo je 4. kolovoza, nedugo pre nego što će se oprostiti od dužnosti predsednika nakon 38 godina vlasti, položio kamen temeljac za branu. Kakulo Kabaku formalno gradi jedna od najpoznatijih kineskih građevinskih korporacija, no nedavno je otkriveno u seriji objavljenih imejlova da je 40 odsto konzorcijuma koji je pobedio na takmičenju za gradnju brane u rukama predsednikove ćerke Isabel. Brana se gradi zahvaljujući kreditu Industrijske i trgovinske banke Kine, prenose zapadni mediji.

Kada bude sagrađena nakon pet godina, brana na reci Kvanzi biće 100 metara visoka i 520 metara duga. Stvoriće veštačko jezero dugo 16 kilometara i proizvoditi električnu energiju dovoljnu za elektrifikaciju dva miliona domova. Isabel je na čelu državne naftne kompanije "Sonangol".

Među ostalim, vlasnica je 25 odsto udela u u najvećem provajderu mobilne telefonije u zemlji te 42 odsto udela u "Banko OIC"-u. Isabel je kupovala svašta po Portugalu, gde je vlasnica udela u naftnoj kompaniji i četvrtoj po veličini banci u zemlji. Kancelarija Eduarda dos Santosa demantovala je sve optužbe.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak