6 razloga da posetite Rigu

B92 12.09.2017 15:25
6 razloga da posetite Rigu


Riga je glavni grad Letonije, nalazi se na Baltičkom moru, na obali reke Daugave. To je najveći grad u baltičkim zemljama sa oko 750.000 stanovnika i služi kao glavni kulturni, obrazovni, politički, finansijski, komercijalni i industrijski centar Baltika.Stari grad Rige nalazi se na UNESCO listi svetske baštine jer ima najveću kolekciju građevina u stilu secesije u Europi. Riga vam jednostavno pruža mnogobrojne razloge da je posetite. Ukoliko tamo nikada niste bili, sigurni smo da vam kroz glavu ne prolazi misao da bi to mogla biti jedna od željenih destinacija. Uveravamo vas da grešite!

6 razloga da posetite Rigu

Na severu Evrope, na Baltiku, negde između Estonije, Litvanije, Belorusije i Rusije, Letonija nepravedno ne dobija zasluženu pažnju koju joj kradu okolne zemlje. Držeći džokere u rukavu, Letonija vam daje puno razloga da je posetite - od prelepe arhitekture, bogatih šuma, i neverovatnog noćnog živita, pa do dobre kuhinje. Hajde da pogledamo razloge zbog kojih treba da posetite Rigu i Letoniju.

6 razloga da posetite Rigu

Stara Riga

Možda Riga nema takvu sreću kao ostale evropske prestonice, ali stari grad Riga izgleda poput otvorenog muzeja. Grad je sedište mnogobrojnih istorijskih zdanja, crkvi i osvetljenih trgova, ostavljajući impresivan utisak na sve koji ga poste. Tu su i raznobojne fasade zgrada i prepune bašte kafića, a zimi ovaj grad izgleda kao Božićna razglednica. Inače, ukoliko ne znate u U Rigi je po prvi put ukrašeno Božićno drvo.

6 razloga da posetite Rigu

Arhitektura Art Nouveau

Oni koji obožavaju arhitekturu, biće fascinirani sa preko 750 zgrada koje su izgrađene u stilu Art Nouveau estetike. Neverovatne fasade, mitološka bića, nage boginje i mnogo toga drugog, čekaju vas u ovom grdu. Glava će vam non-stop biti podignuta gledajući neverovatnu arhitekturu kojoj ćete se diviti. Takođe, obavezno posetite Art Nouveau muzej kao i Muzej dekorativne umetnosti i dizajna. Riga je pravi arhitektonski biser. 

6 razloga da posetite Rigu

Starinski zamkovi

Kada su germanski ratnici napali baltičke zemlje, na početku 13. veka, bilo je neophodno izgraditi odbrambena utvrđenja koja će štititi grad od osvajača. Mnogi od tih zamkova postoje i danas. Posetite obavezno Cēsis Castle, kao i Livonian Order Castle koji se nalazi u gradu Venstpils, a pretvoren je u odličan interaktivni muzej.

Mitske šume

Ako želite da odsednete u srcu Letonije šetajte njenim šumama koje pokrivaju neverovatnih 45% posto zemlje. Najbolji za šetnju je Nacionalni park Keneri, kao i Gauja nacionalni park koji privlači najviše posetilaca i smešten je u dolini istoimene reke.

Riga je gastronomski raj

Restorani u Rigi nude fuziju kuhinje koja je kombinacija tradicionalnih obroka letonske kuhinje uz moderne originalne obroke koje će vas povesti na jedno zanimljivo kulinarsko putovanje. U Rigi se nalaze vrhunski restorani. Posetite obavezno restorane Bibliotēka N°1, Vincents, Muusu, Riviera, Kaļķu Vārti… Inače, letonska kuhinja je izuzetno jaka i skoro da nema obroka bez svinjskog mesa koje se jede na mnogobrojne načine. Čak iako se opredelite za grilovano povrće, moguće je da će biti grilovano na slaninici. Probajte obavezno letonsko pivo Tervete.

6 razloga da posetite Rigu

Grad za šoping

Stari grad je idelna destinacija sa mnogobrojnim radnjama koje prodaju suvenire, umetničkim galerijama i marketima gde možete pronaći mnogobrojne domaće i strane brendove.

Da li ste znali da je Riga jedini grad na svetu sa najvećim brojem besplatnih Wi-fi mesta?

2014.godine, Riga je proglašena za grad besplatnog interneta. I sada u većini hotela, restorana i taksi vozila internet je besplatan i dostupan svima.

Riga je neverovatan spoj modernog i tradicionalnog koji će vas raspametiti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak