Izetbegović predložio otvaranje islamskog centra u Evropi

Politika 12.09.2017 10:00
Izetbegović predložio otvaranje islamskog centra u Evropi


Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji učestvuje na Prvom samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) o nauci i tehnlogiji u Astani, Kazahstan, predložio je državama učesnicama otvaranje međunarodnih centra za obrazovanje, istraživanje, inovacije i razvoj u zemalja članica OIC, od kojih bi, kako je rekao, jedan od tih centar zasigurno trebalo da bude u Evropi.„Jedan od tih centara zasigurno treba biti u Evropi, gde rastuće muslimansko stanovništvo nastoji da očuva svoju veru i identitet, istovremeno tragajući za funkcionalnom formulom integracije i sinteze islamskih i evropskih vrednosti”, rekao je Izetbeegović.

U opširnom izlaganju, Izetbegović je, između ostalog, rekao da muslimani moraju primenjivati nauku i tehnologiju da bi zaustavili, kako je rekao, sebično i pohlepno iscrpljivanje Planete i njenih resursa i da bi se suprotstavili negativnim globalnim trendovima koji podrivaju materijalnu i duhovnu supstancu ljudskog postojanja.

„Kur'an Časni zapoveda muslimanima obavezu da se suprotstavljaju zlu, odnosno da se suprotstavljaju svakoj vrsti nasilja nad onim što je Bog stvorio i uredio”, rekao je Izetbegović, koji je i lider SDA BiH.

On je precizirao da je misija tih centara trebalo da bude vrhunska naučna i tehnološka obrazovanja, istraživanja i inovacije, naročito putem međunarodne saradnje i razmene ideja, kako bi se iskoristile komparativne prednosti i resursi svih država članica OIC-a i intelektualni kapital naučnika i istraživača iz celog islamskog sveta.

Ovo je prvi put da OIC organizuje samit posvećen razvoju nauke i tehnologije u islamskom svetu. OIC okuplja 57 država članica, što je nakon Ujedinjenih nacija čini drugom najbrojnijom međunarodnom organizacijom na svetu. Bosna i Hercegovina u OIC-u ima status države posmatrača.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak