Ne ignorišite grčeve u nogama

Novosti 12.09.2017 00:11
Ne ignorišite grčeve u nogama


Ova neprijatna pojava javlja se i kao prateća tegoba oboljenja bubrega, šećerne bolesti, poremećaja funkcije štitaste žlezde...NEDOSTATAK tečnosti glavni je uzrok pojave grčeva u mišićima. Probadajući i intenzivan bol najčešće nastaje u nogama, mada može da se javi i u drugim delovima tela. Ovo stanje traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Noćni spazam mišića javlja se odmah kada se utone u san ili ujutru po buđenju, a najčešće je posledica slabe cirkulacije mada se javlja i kada je telesna temperatura niža od uobičajene.

Profesor dr Vesna Stojanov, kardiolog-internista i načelnica Centra za hipertenziju Kliničkog centra Srbije kaže da postoje i drugi uzroci koji dovode do jake i nekontrolisane kontrakcije mišića koja se lokalizuje i izaziva bol:

- Grčevi u nogama mogu da budu i znak oboljenja bubrega, šećerne bolesti, perifernog i centralnog nervnog sistema, Parkinsonove bolesti, poremećaja funkcije štitaste žlezde ili parotiroidnih žlezda kao i multiple skleroze - priča profesoreka Stojanov. - Kod starijih osoba grčevi su posledica oslabljene cirkulacije arterija nogu, zbog čega nastaje i osećaj hladnoće kao i bol posle dužeg hodanja. Kod onih pacijenata kod kojih ateroskleroza napreduje mogu da se pojave bolovi i grčevi i u stanju mirovanja. Pojedini lekovi, kao što su diuretici, mogu da provociraju pojavu grčeva i zbog toga se pacijentima koji ih koriste u terapiji savetuje redovna kontrola nivoa elektrolita.

Učestala pojava grčeva u nogama zahteva obaveznu posetu lekaru. Odlaganje rešavanja ovog problema kod pacijenata koji boluju od progresivne ateroskleroze može da bude uzrok amputacije ektremiteta.

Grč u mišićima nogu dešava se i kod zdravih. Kod trudnica njihova pojava je česta, naročito u kasnijim mesecima trudnoće zbog nedostatka magnezijuma i kalcijuma. Od grčeva često pate i sportisti zbog taloženja mlečne kiseline u premorenom mišiću i osobe koje žive u prostorima sa puno vlage i u kojima je visoka temperatura. Jak i probadajući bol usled kontrakcije u zahvaćenom mišiću nije retkost ni kod onih sa slabom fizičkom kondicijom, ali isto tako može da se javi i zbog prekomernog fizičkog rada, najčešće čučanja i drugih neadtekvatnih položaja. Od grčeva u mišićima nogu često pate i žene koje nose visoke potpetice.

POMAŽE MAGNEZIJUM

KADA su grčevi u mišićima posledica poremećaja balansa tečnosti i elektrolita, recimo zbog dehidriranosti, može da pomogne magnezijum. Uzimanje ovog minerala otklanja bolove delujući na uzrok, pomaže trenutno, ali i dugoročno u relaksaciji mišića. Magnezijum je, inače, jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu. Uključen je u više od 300 biohemijskih procesa, aktivira više 300 enzima, i veoma je značajan za kardio-vaskularni, nervni i mišićni sistem.

PREVENCIJA

DA BISTE sprečili pojavu grčeva, noge prilikom odmaranja držite uzdignute na jastuku. Od podjednake važnosti je i nadoknada magnezijuma i da se popije najmanje dve litre vode. Blagotvoran uticaj ima umerena fizička aktivnost, poput vožnje bicikla, kao i opuštajuće masaže celog tela. Ograničite ili sasvim izbegavajte alkohol i kofein jer "izvlače" vodu iz organizma, a poželjna je hrana bogata kalcijumom i kalijumom.

PRVA POMOĆ

UKOLIKO vas noću uhvati bolni grč, oslonite taban na stranicu kreveta ili zid jer ćete tako da izdužite list. Naknadno opružite celu nogu, pa u tom položaju sačekajte da se situacija vrati u normalu. Osobe koje su sklone noćnim grčevima trebalo bi pre spavanja da masiraju i istežu stopala.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak