Vučić i Aderi : Prijateljstvo sa Mađarskom jako, kao i pre 320 godina

RTV 11.09.2017 11:34
Vučić i Aderi : Prijateljstvo sa Mađarskom jako, kao i pre 320 godina


Odnosi Srbije i Mađarske su danas najbolji u našoj istoriji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji sa mađarskim predsednikom Janošom Aderom prisustvuje svečanoj sednici Skupštine opštine Senta.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Senti, gde se sastao sa svojim mađarskim kolegom Janošem Aderom, da je Srbija danas snažna, da se razvija i da ima mnogo prijatelja u svetu, ali da se jedan izdvaja, a to je Mađarska, prijatelj i saveznik naše zemlje na evropskom putu.

Predsednik Srbije to je rekao na svečanoj sednici opštine Senta, kojoj prisustvuje i predsednik Mađarske i podvukao da smo, svim onim što smo uradili, zacementirali vekovne iskrene prijateljske odnose dve države, ojačali prijateljstvo dva naroda, koje je i sada isto tako jako, kao što je to bilo pre 320 godina, u Senćanskoj bitci, kada smo se borili za iste vrednosti.

"Srbija je mnogim svojim delima čvrsto pokazala da je na putu velikih evropskih naroda, naučili smo da nas je vekovima put ka Evropi najčešće vodio preko Budimpešte i Beča", naveo je Vučić.

"Tako da nema ništa logičnije, nego da nam oni budu saveznici na evropskom putu" primetio je predsednik Srbije.

Naš cilj je, istakao je, nezavisna i jaka Srbija, a jaka Srbija znači stabilan Balkan, rekao je Vučić i podsetio:

"Srbiju i Mađarsku vezuje više od Dunava, sećanja na Janoša Hunjadija i oko 151 kilometar granice. Naše veze sežu u daleku prošlost, budući da su Srbi u Mađarskoj prisutni još od 7. veka, a da je Budim kroz istoriju bio značajno središte naše kulture, nauke i umetnosti"

Ali, istakao je predsednik Vučić, najviše nas vezuje između 250.000 i 300.000 Mađara, koji danas žive u Vojvodini.

Vučić je istakao i da su Mađari u Srbiji svoji na svome i zahvalio im na podršci u reformama i razvoju Srbije.

Predsednik Srbije se, u tom smislu, posebno zahvalio rvaču Viktoru Nemešu, Mađaru koji je zlatnu medalju na svetskom prvenstvu osvojio za Srbiju.

Predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, sastali su se danas u Senti, gde se obeležava Dan opštine, a susret dva predsednika predstavlja nastavak saradnje dveju zemalja i potvrdu razvoja dobrih odnosa.

Predsednik Srbije dočekao je mađarskog kolegu ispred Gradske kuće, u kojoj su nakratko razgovarali, nakon čega su prisustvovati Svečanoj sednici SO Senta, kojoj, između ostalih, prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Mađarska je u prethodnom periodu izdvojila gotovo milion evra za tri kapitalna projekta u Senti, obnovili su lokalnu katoličku crkvu, dogradili zgradu gimnazije i Kamerno pozorište,

Dva predsednika imaće i bilateralni susret, a položiće i vence na Spomenik Senćanskoj bici i učestvovati na ceremoniji obeležavanja 320 godina od te bitke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak