Nemačka i Austrija biraju: Zid po zid, predziđe

RTS, Vesna Knežević 10.09.2017 09:40
Nemačka i Austrija biraju: Zid po zid, predziđe


Vreme izbora je vreme distinkcija kad se podižu programski zidovi, povlače ideološke granice i proverava status "naših" i "njihovih". Izbori za nacionalne parlamente u Nemačkoj (24.9.) i Austriji (15.10.) rade to isto, jedino što se njihova moć da odvoje i polarizuju prelila na čitavu EU. Šta sa Turskom, glavna je tema oko koje se te dve zemlje aktuelno sukobljavaju sa ostalim članicama Unije.U estonskom Talinu, na sastanku evropskih ministara spoljnih poslova prošlog četvrtka, Berlin je bio nadglasan. Nemački predlog za zaustavljanje pregovora o ulasku Turske u Uniju Mogerinijeva nije stavila ni na dnevni red, čak ni pod "razno".U estonskom Talinu, na sastanku evropskih ministara spoljnih poslova prošlog četvrtka, Berlin je bio nadglasan. Nemački predlog za zaustavljanje pregovora o ulasku Turske u Uniju Mogerinijeva nije stavila ni na dnevni red, čak ni pod "razno".

"Berlin izolovan u EU", komentariše frankfurtski dnevnik FAZ.

U posebnom izveštaju s tog skupa se opisuje kako je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc "veselo iskočio iz auta na noge lagane" ispred dvorane u Talinu, te okupljenim novinarima objasnio kako se on već duže vreme zalaže za prekid pristupnih pregovora s Ankarom, a sad mu je jako drago da je "konačno dobio podršku od Berlina".

"Sebastijan Kurc je od Nemačke dobio poklon-podršku", zaključuje FAZ u aluziji na nedavni rođendan austrijskog ministra.

Sad se u EU već polako formira bihevioralna mustra - ko god ide u izbore, traži prekid pristupnih pregovora s Turskom. Ko god pobedi, kaže da nikad nije mislio na tako drastičan korak. Ko god je na sigurnoj udaljenosti od izbora, poziva na razum, dijalog i uzdržanost.

Da li to znači da su oni koji traže prekid pregovora s Ankarom nerazumni, ili privremeno neuračunljivi?

Irma iz Floride, Angela iz Berlina

U subotu ujutru je frankfurtski dnevnik vodio dve rubrike pod stavkom "dnevne teme", one koje se sukcesivno prate i proširuju, i to teme napisane doslovce: Strah pred uraganom "Irma" na američkom jugu i "mržnja prema Angeli Merkel" na nemačkom istoku. Poruka je glasila, istina u nešto više reči nego što je ovde sumirano, kako ni strah ni mržnja ne mogu zaustaviti "Irmu" iz Floride i Angelu iz Berlina.

Već oko podneva je tematska celina "mržnja prema Angeli Merkel" povučena s vrha FAZ-ovog sajta, a tekst istoimenog naslova je nestao i zamenjen onim koji se otvara rečima "Merkelina tamna Nemačka - kako je stvar mogla otići tako daleko?".

Da, Unija Angele Merkel vodi u svim ispitivanjima javnog mnenja, i kako sad stvari stoje, dve sedmice pre izbora, ona će verovatno dobiti novi kancelarski mandat - ali po cenu ljuto polarizovane Nemačke.

Čak i bez tako eksplicitnih naslova kao što je povučeni "mržnja prema...", nemački mediji su puni analiza i osvrta koji tematizuju izlive besa i mržnje sa kojima se kancelarka Angela Merkel sreće u pokrajinama bivše DDR kao toj "tamnoj Nemačkoj".

Kancelarki je stoga trebao mali pomak na tom planu, neki koji će je manje koštati od priznanja da je upravo ona u ranu jesen pre dve godine izazvala migracionu krizu u današnjim razmerama.

Prekid s Turskom je definitivno košta manje. Skoro ništa, ako se uzme u obzir da je Ankara prva zauzela konfrontacioni kurs prema Berlinu i ionako neće prihvatiti ništa drugo osim mentalne slike nemačke diplomatije na kolenima. Na Berlinu je da moli da mu se oprosti jer posle pokušaja puča u Turskoj prošlog jula nije pokazao više empatije prema predsedniku Erdoganu (ARD, polit-šou Maišberger, prošlog utorka).IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak