Haradinaj izabran za premijera Kosova

Blic 10.09.2017 00:40
Haradinaj izabran za premijera Kosova


Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj novi je kosovski premijer.Haradinajeva vlada je izglasana u parlamentu sa 61 glasom, od ukupno 120 poslanika, pošto je poslanik Inicijative Zafir Beriša održao obećanje i uzdržao se od glasanja. Deo prištinskih medija ranije je javio da je vlada izabrana sa 62 poslanička glasa. Vlada će imati 21 ministarstvo, dok će od toga tri, za povratak, lokalnu samoupravu i poljoprivredu voditi Srbi.

Iz protesta što se na glasanje prešlo bez rasprave, poslanici, Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredeljenje napustili su sednicu, a premijer i ministri su odmah zatim položili zakletvu.

Zakletva je položena uz zvuke himne Kosova položili a u okviru nje je, između ostalog, navedeno da će se zalagati za poštovanje ustava i zakona Kosova i štititi "teritorijalni integritet i suverenitet države Kosovo".

U prvoj izjavi nakon izbora za novog kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj je najavio da će "stvoriti novo Kosovo", preneo je portal Indexonline.

- Manje ćemo pričati, a više ćemo raditi. Čitao sam program vlade u parlamentu i pošto ga nisam ponovio, kažem vam da se spremite za novo Kosovo - rekao je Haradinaj istakavši da će "mobilisati vladu i da će to doneti državnost Kosovu".

Zato, kazao je Haradinaj, u radu parlamenta treba da učestvuju i Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje. On je rekao da će prioritete vlade izneti kada počne da radi.

Portal Ljajmi je preneo da je Haradinaj rekao novinarima da će "Kosovo krenuti novim putem, putem razvoja".

Upitan da li je Srpska lista uslovila podršku vladu, Haradinaj je odgovorio odrečno.

- Ne znam pod kojim uslovima je glasala Srpska lista, ja nisam video nikakav uslov. Uspostavili smo poverenje i radićemo prema Ustavu - rekao je Haradinaj koji je posebno zahvalio novinarima i istakao da će uspešno pravazići probleme sa kojima se suočava Kosovo.

- Očekujem od vas da budete nemilosrdni prema svakom delu za koje smatrate da nije za dobrobit zemlje - kazao je Haradinaj novinarima.

Prema njegovim rečima nova vlada biće dobra i stići će do svakog građanina Kosova.

- Većina poslanika su mi kolege. Očekujem i od Samoopredeljenja, ali i od DSK i Alternative da budu ono što treba da budu u parlamentu - kazao je Haradinaj.

Ranije večeras, devet poslanika Srpske liste stiglo je oko 19 časova zgradu Skupštine Kosova, što je omogućilo da sednica bude nastavljena, nakon što je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji oko 17.30 časova proglasio pauzu od 15 minuta kako bi se konsultovao sa predsednicima poslaničkih grupa u vezi sa zahtevima Samoopredelenja i koalicije oko DSK da ne bude rasprave, već da se odmah ide na glasanje za izbor premijera i Vlade Kosova. Ta pauza je trajala već više od sat vremena i, prema izjavama poslanika opozicije, čekao se dolazak poslanika Srpske liste kako bi se obezbedio forum za izbor Ramuša Haradinaja za premijera Kosova. Skupštinsku salu prvo su napustili poslanici koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova i time onemogućili kvoruma od najmanje 61 poslanika da bi Skupština mogla da nastavi rad.

Haradinaj izabran za premijera Kosova

Inače, Srpska lista će, kako je najavljeno, imati tri ministarstva u kosovskoj vladi: Ministarstvo za povratak i zajednice, lokalnu samoupravu i poljoprivredu, a prištinski mediji su pisali da su oni dobili saglasnost Beograda da podrži vladu Ramuša Haradinaja.

Lajmi prenosi izjavu lidera Liste Gorana Rakića koji je, kako kažu, rekao da je uslov za podršku formiranje Zajednice srpskih opština, zaštita srpske imovine i povratak raseljenih Srba.

Haradinaj izneo program

Ranije danas, mandatar Ramuš Haradinaj u kraćem obraćanjuje izneo program na kojem će se fokusirati njegov kabinet.

- Unutrašnja stabilnost zemlje, ekonomsko i političko jačanje, unutrašnje reforme i uspostavljanje potpune vlasti institucija sistema na celoj teritoriji Kosova su prioriteti - rekao je Haradinaj.

On je istakao da je za "nastavak dijaloga sa Srbijom, koji bi trebalo da dovede do međusobnog priznavanja i učlanjenja Kosova u EU", a na spskom jeziku je poručio da su Albanci uvek poštovali druge narode, te da će to činiti i on kao budući premijer, a kosovskim Srbima je rekao će raditi na izgradnji međusobnog poverenja.

Haradinaj je u ekspozeu ocenio da je Kosovo u teškoj situaciji, sa slabom ekonomijom i obrazovanjem i zdravstvom i visokom korupcijom na svim nivoima, ali i da dijalog sa Beogradom nema alternativu.

- Dijalog sa Srbijom nema alternative - rekao je Haradinaj i dodao će raditi na jačanju prijateljstva sa svim prijateljima i da će voditi dijalog sa svima.

Najavio je i da će se otvoriti i unutrašnji dijalog kako bi se razumelo koji su problemi sa kojima se suočavaju građani Kosova.

- Za našu državu jako je važna konsolidacija reda i zakona. Kosovo je pred starim i novim rizicima, kao što je globalni terorizam - poručio je Haradinaj i obećao da će Kosovo tokom mandata dok je on na čelu Vlade Kosova približiti NATO-u, UN i EU, dodajući da se put Kosova ka EU mora ubrzati.

- Kosovo će biti sigurno samo kada bude član NATO - rekao je Haradinaj i dodao da će Kosovo biti i član EU.

Haradinaj je rekao i da će prijateljstvo sa SAD biti ojačano, a govoreći o situaciji u regionu kazao je da "da će razgovarati sa svima".

On je pred poslanicima Skupštine Kosova predložio i sastav Vlade koja bi pored premijera imala i pet zamenika premijera i 21 ministarstvo.

Samoopredeljenje i koalicija okupljena oko DSK tražili da se odmah glasa o Vladi

Predstavnici poslaničkih grupa Samoopredelenja i koalicije oko Demokratskog saveza Kosova (DSK) tražili su danas, nakon ekspozea mandatara za sastav nove vlade Ramuša Haradinaja, da se na dnevni red parlamenta odmah stavi glasanje za premijera i Vladu Kosova.

Predlog je podnet jer zbog odsustva Srpske liste vladajuća koalicija nema potrebnu većinu i ne može da obezbedi potrebne glasove za izbor Haradinaja.

- Ukoliko bi sada glasali, Ramuš Haradinaj ne bi bio izabran za premijera. On će biti izabran uz podršku "Srpske liste" čiji se poslanici nalaze u Beogradu - rekao je poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca koji je i predložio glasanje.

Rasprava o programu koji je Haradinaj izložio se nastavlja, a glasanje će verovatno biti odloženo sve do povratka Srpske liste, čiji su se pripadnici danas nešto pre 14 časova u Beogradu sastali sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.

Tači čestitao Haradinaju izbor za premijera Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je večeras Ramušu Haradinaju izbor za premijera Kosova.

"Čestitam novoj Vladi Kosova. Premijeru Ramušu Haradinaju i njegovom kabinetu želim uspehe u nastavku reformi i razvoju zemlje", navedeno je u čestitki predsednika Tačija na Fejsbuku.

Mustafa: Većinu u parlamentu treba da imaju Albanci

Ranije danas, odlazeći premijer Isa Mustafa je aktuelnu situaciju u kosovskom parlamentu ocenio strašnom i dodao da većinu u skupštini treba da imaju Albanci.

Mustafa, koji je i lider Demokratskog saveza Kosova, smatra da bi koalicija sa Srpskom listom trebalo da se povuče i da se formira velika koalicija koju bi činile samo albanske partije, bez Srpske liste. On je na svom Fejsbuk profilu naveo da se ne sme dozvolliti “masakr Srbije u kosovskim državnim institucijama”.

Ujedno, kandidat za premijera koalicije okupljenje oko DSK Avdulah Hoti je apelovao na albanske stranke da se ujedine i ne dozvole vladu u kojoj će "moć imati Srpska lista". Hoti je na svom Fejsbuk profilu napisao da samo albanska velićina bez Demokratske partije Kosova može da "sačuva Kosovo od uticaja Beograda".

"Sa ovom vladom Kosovo ne može ići napred. Albanska većina bez PDK može da spasi zemlju od uticaja Beograda", napisao je Hoti.

Tokom dana je član Predsedništva Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj, izjavio da će se, ukoliko Srpska lista bude blokirala rad parlamenta, ići na nove vanredne parlamentarne izbore, preneo je portal Indexonline.

Taj medij je zabeležio prisustvo kandidata za premijera i osnivača pokreta Saoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je, kako navode, u jednom trenutku viđen u razgovoru sa nezavisnim poslanikom Korabom Sejdiuom. Njihov razgovor je, kako se navodi, trajao nekoliko minuta.

Poslanik Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, rekao da se večeras pokazalo da će vlada Haradinaja zavisiti od Srpske liste i Beograda.

- Kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji dao pauzu od 15 minuta, a ona je trajala dva i po sata, jasno je da ova vlada zavisi od Srpske liste i Beograda - rekao je Konjufca i dodao da "da to nije fer i da predstavja kršenje demokratije".

Ironično je primetio i da će velika PAN koalicija ubuduće morati da gleda "prema Beogradu i da čeka da im Marko Đurić kaže kada će moći da zakažu sednicu".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak