Brod sa hranom za Srbe na Svetom Martinu kreće u nedelju

RTS 08.09.2017 23:23
Brod sa hranom za Srbe na Svetom Martinu kreće u nedelju


Srbi na Svetom Martinu su dobro i njima će u nedelju biti poslata hrana i najosnovnije namirnice, kaže za Internet-portal RTS-a Zoran Milinković, koji se nalazi na karipskom ostrvu Martinik.Zoran Milinković kaže da je za Srbe na francusko-holandskom ostrvu Sveti Martin sakupljena najneophodnija roba koja će u nedelju brodom biti poslata sa ostrva Gvadalup. Već u ponedeljak Srbi će moći da dobiju hranu.

Prema najnovijim saznanjima koja ima Milinković, Srbi na Svetom Martinu su dobro.

"Uspeo sam da kontaktiram više od 20 Srba preko grupe koja se zove 'Misija', koju smo kreirali specijalno za to, i svi su oni u redu", naglasio je Milinković.

Inače, svi naši ljudi nalaze se na južnoj, holandskoj strani Svetog Martina, gde teže stiže pomoć, pošto su oštećeni i aerodrom i luka. 

"Srbi su se stacionirali u nekoliko mesta, u grupama su. Najverovatnije ću moći da ih vidim kad proradi aerodrom i onda ćemo imati više inforamacija o svim Srbima i uopšte šta se desilo na Svetom Martinu", napomenuo je Milinković za Internet-portal RTS-a. 

Situacija je kritična nakon što je ostrvo opustošio uragan "Irma", priča Milinković jer avioni ne sleću na ostrvo pa se ne mogu snabdeti namirnicama i vodom . 

"Ostrvo je odsečeno od sveta, ima mnogo razbojnika koji upadaju u kuće. Žandarmerija koja se nalazi na Svetom Martinu, a ima ih oko 200, nije dovoljna da obezbedi sve objekte i privatne vile", ističe Milinković.

Na karipskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Vartolomej, koja je opustošio uragan "Irma", uspostavljena je struja za hitne potrebe i snabdevanje, saopštila je elektro-kompanija Francuske (EDF).

Dva ostrva ostala su potpuno bez struje u naletu razornog uragana "Irma", kategorije pet, najviše na skali za merenje jačine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak