Od sledeće godine za iste poslove jednake plate

Radio 021 07.09.2017 14:23
Od sledeće godine za iste poslove jednake plate


Vozač kurir, vozač ekonom ili upravljač vozilom bila su tri naziva za iste poslove, a u zavisnosti od naziva u ugovoru pojedinci su za isti posao dobijali raziličitu platu.To znači da su neki vozači na kraju meseca imali prilično deblje koverte od drugih, iako im je zaduženje u firmi bilo potpuno isto, pišu Novosti.
 
Katalog radnih mesta, koji će od 1. januara naredne godine stupiti na snagu, značajno će suziti prostor za zloupotrebe koje je u prethodnom periodu dozvoljavao da se za isti posao plate razlikuju u znatnom iznosu. Od oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom će taj broj radnih mesta biti smanjen i to na 870.
 
"Ovo je ogroman korak načinjen u pravcu reforme javne uprave, jer jedino sistemom koji svojim funkcionisanjem obezbeđuje pravednost, transparentnost i organizacionu i finansijsku upravljivost, možemo doprineti i boljem kvalitetu usluga prema građanima. Tu govorim o boljim zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim, kulturnim i svim drugim javnim uslugama koje pruža država", kaže za Novosti ministar države uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
 
Svrha izrade kataloga radnih mesta je da se popišu i grupišu svi poslovi u javnom sektoru, čime se omogućava buduće objektivno i uniformno vrednovanje radnih mesta.
 
"Popis i klasifikacija radnih mesta je osnov za reformu platnog sistema kojoj je cilj uspostavljanje pravednog, transparentnog i upravljivog sistema. Istovremeno, katalog i dosledna primena u praksi smanjiće disproporcije, tačnije ukinuće nepravedne odnose među platama za iste poslove u različitim sektorima", kažu u ministarstvu.
 
U ovom trenutku, katalog radnih mesta u javnim službama sadrži popisana radna mesta iz kulture i informisanja, zdravstva, sporta, prosvete, turizma, socijalne zaštite, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, kao i još šest posebno izdvojenih institucija, kao što su Akreditaciono telo Srbije, Institut za standardizaciju, Fond solidarnosti, Pravosudna akademija, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Zavod za zaštite prirode.
 
"Popisana su i tzv. generička radna mesta, koja predstavljaju najtipičnija i zajednička radna mesta za sve javne službe, odnosio ona koja su opšte prepoznatljiva i obuhvataju administrativne, pravne, kadrovske, finansijske, računovodstvene delatnosti, zatim informacione sisteme i tehnologije, transport i druge", ističu u Ministarstvu.
 
Nadležni objašnjavaju da je katalog svakodnevnog rada javne uprave i kao takav će se konstantno unapređivati kako bi adekvatno pratio proces reforme javne uprave, ali i kvatao korak s vremenom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak