Poskupljuje gradski prevoz u gradu, ali ne i u prigradskim naseljima

Radio 021 07.09.2017 14:21
Poskupljuje gradski prevoz u gradu, ali ne i u prigradskim naseljima


Skupština grada će na sednici u petak, 8. septembra doneti odluku o promeni zonsko-tarifnog sistema što je uvod u poskupljenje usluga GSP-a, saznaje 021.Kako saznajemo, u I gradskoj zoni cene će se povećati do 10 dinara po karti i nekoliko procenata kada su u pitanju mesečne markice, dok stanovnici prigradskih naselja poskupljenje neće skoro ni osetiti ili će čak biti smanjena cena prevoza.

Ipak, kako portal 021 saznaje u lokalnoj vlasti, nije do kraja odlučeno da poskupljenje bude baš 10 dinara, odnosno da cena karte skoči sa trenutnih 55 na 65 dinara, i još je razmatra da to povećanje možda bude za pet dinara. Konačna odluka će biti doneta narednih dana.

S druge strane, kako 021.rs saznaje, kako bi se novi cenovnik primenio potrebno je promeniti koeficijente po gradskim zonama zbog čega je Gradsko veće poslalo Skupštini grada nova Odluku o zonsko-tarifnom sistemu. Nacrt odluke predviđa da se zadrži isti koeficijent u Novom Sadu, u šta spadaju i Sremska Kamenica i Petrovaradin, dok će u preostale četiri zone koeficijenti biti smanjeni.

Tako će u II zoni koja obuhvata Popovicu, Paragovo, Nove Ledince, Bukovac, Tekije, Rumenku, Veternik i Rimske Šančeve koeficijent biti smanjen sa 2 na 1,7, u zoni III gde su Stari Ledinci, Kać i Futog koeficijent će se smanjiti sa 2,5 na 2,1, u IV zoni koja obuhvata Budisavu, Čenej, Kisač i Begeč sa tri na 2,5, dok se u V zoni gde su Stepanovićevo i Kovilj, koeficijent smanjuje sa 3,5 na tri.

To znači da će prevoz ka preigradskim naseljima ostati skoro nepromenjen ili će čak i pojeftiniti. Kolika su ovo pojeftinjenja može se izračunati tako što će se buduća cena karte u gradskom prevozu u I zoni sa koeficijentom drugih zona i potom uporediti sa sadašnjim cenama.

Kao primer možemo uzeti liniju GSP-a ka Futogu. Ova linija pripada III zoni i sadašnja cena karte je 140 dinara (55 x 2,5). Ako se promeni koeficijenta i poskupljenje bude pet dinara, cena karte će biti 130 (60 x 2,1). Međutim, ako se koeficijent ne promeni, a cena karte ipak poveća za pet dinara, nova cena karte do Futoga će biti 150 dinara (60 x 2,5).

Opet, na istom primeru, ako se koeficijent smanji i poskupljenje bude 10 dinara, cena karte ka Futogu će ostati ista (65 x 2,1).

Ukoliko dođe do smanjenja cene prevoza na prigradskim linijama, to će posebno obradovati stanovnike Veternika i drugih prigradskih naselja. Naime, ova naselja su se toliko širila poslednjih godina, da su postala skoro pa sastavni delovi Novog Sada zbog čega su tražili da uđu u I zonu. Ove uštede su još vidljivije kada se pogledaju cene mesečnih markica.

Novo poskupljenje usluga GSP-a je najavljeno još ranije kada je Skupština grada usvajala godišnji plan rada preduzeća.

U galeriji pogledajte još uvek važeću odluku o zonskom tarifnom sistemu i predloženu odluku sa smanjenim koeficijentima.

S obzirom na rokove koji su potrebni za objavljivanje odluka u Službenom glasniku i za štampanje novih GSP markica, realno je očekivati da će novi cenovnik stupiti na snagu najranije 1. novembra ove godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak