Novosadski mostovi, mitovi i legende

RTV 07.09.2017 01:07
Novosadski mostovi, mitovi i legende


Izgradnja Žeželjevog mosta, polako se bliži kraju. Iako su Novosađani dugo čekali na njega, izgradnja svih novosadskih mostova kroz istoriju, praćena je pričama, mitovima, ali i skandalima. Ipak, kao posledica, ostali su visoki betonski gorostasi na Dunavu. ...Premošćavanje Dunava kod Novog Sada počelo je pre nego što je grad nastao. Za vreme Austrougarske, na ovom toku reke građeni su pontonski mostovi koji su tokom ratova podizani i rušeni. Pontoni i prelasci preko Dunava skelom, bili su uobičajeni sve do kraja 19. Veka, kada Novi Sad dobija prvi stalni most.

Andrić prenosi u svom romanu Na Drini ćuprija jednu lepu legendu o nastanku mostova. Kaže da po stvaranju sveta Bog je uobličio zemlju kao savršenu tepsiju. Zavideći Bogu na savršenom radu đavo je izgrebao površinu zemlje i napravio klisure i kanjone. Ljudi nemoćni da ostanu u kontaktu sa drugom stranom, dovikivali su se a anđeli, sažalivši se na ljude, raširili su krila preko strana tog kanjona i naučili ljude kako da grade mostove", poručuje Dragoljub Perić, profesor književnosti na Filozofskom fakultetu.

"Mi smo imali tu nesreću da nam se tri mosta sruše pa da ih obnavljamo potpuno, ova dva koja su izgrađena, ovaj jedan Most Slobode koji je potpuno rekonstruisan onakav kakav je bio, i u to doba kada je izgrađen je bio i graditeljsko i arhitektonsko delo vredno značaja. Imamo most Varadinska Duga koji je više neka inženjerska situacija da se premosti u onom trenutku Dunav, da grad može da funkcioniše i on nema nekih umetničkih vrednosti i to osvetljenje daje mu neku živost tokom noći. Most koji se trenutno gradi na mestu bivšeg Žeželjevog mosta koji je bio jedno od graditeljskih dostignuća tadašnjeg vremena, najveći lukovi betonski koji su savlađivali dunav", objašnjava Darko Reba, direktor departmana za arhitekturu i urbanizam FTN-a.

Koji god od ova tri mosta da prelazite, i kojim poslom vas put tuda navede, nemojte rušiti mostove za sobom, jer nikada ne znate da li ćete poželeti da se vratite, a Novi Sad je ipak varoš u koju se uvek svi rado vratimo.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak