Zakon o rodnoj ravnopravnosti "trese učmalost"

RTV 04.09.2017 09:07
Zakon o rodnoj ravnopravnosti "trese učmalost"


"Novi zakon o rodnoj ravnopravnosti predviđa više slobode građanima i građankama Srbije i ulazi u sve segmente života", kaže predsednica koordinacionog tela za ravnopravnost polova Zorana Mihajlović. Zakon je važan, jer prvi put uvodi tu oblast u okvire sistema.Novi zakon o rodnoj ravnopravnosti "ulazi u sve pore naših života, menja dosadašnji način života, trese učmalost i donosi nova pravila kojima će građani i građanke imati više slobode", rekla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović u autorskom tekstu za Večernje novosti.

Iz ugla poslovnih žena, Zakon o rodnoj ravnopravnosti važno je usvojiti pre svega zato što bi se ta tema prvi put uvela u sistemske okvire i postala obavezujuća, ističu u Udruženju poslovnih žena Srbije.

"Da im se ne bi desilo da po povratku na posao dobiju otkaz ili na drugi način da budu dezavuisane. Takvi slučajevi su medijski propraćeni ali nije postojala zakonska sankcija za takvu situaciju kada se žena vrati na posao i onda joj se uruči otkaz", kaže predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti reguliše mnoge probleme koje žene imaju u tom domenu, a pogotovo žene koje su žrtve nasilja i jedna od najugroženijih kategorija, kaže koorodinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević.

"Da se to nasilje prepozna onoliko brzo i hitno koliko je to sad predvideo ovaj novi zakon protiv porodičnog nasilja da bi prosto, da bi imali vezu i stvorili neku situaciju gde će žene i da se osećaju bolje i da prosto znaju da su zakoni na njihovoj strani", kaže Stanojević.

Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, pisan je dve godine i uskoro bi trebalo da se nađe pred sednicom Vlade Srbije, koja bi ga potom uputila u skupštinsku proceduru na usvajanje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak