Kako kupujemo - cena, kvalitet pa poreklo

RTV 22.08.2017 11:42
Kako kupujemo - cena, kvalitet pa poreklo


Cena proizvoda kod naših potrošača i dalje najviše utiče na odluku o kupovini, međutim, u poslednje vreme, sve više se obraća pažnja na kvalitet i poreklo, pa mnogi radije biraju domaćeSvaki proizvod, bez obzira na to da li je domaći ili uvozni, mora proći stroge kontrole i dobiti odgovarajuće setifikate.

Kako ističu trgovci, niko nema taj luksuz da se igra zdravljem potrošača.

U slučaju da građani posumnjaju u kvalitet ili ispravnost onog što kupuju, mogu se obratiti i organizacijama potrošača, ali i nadležnim inspekcijama.

Ponuda prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u marketima izuzetno je šarolika i reklo bi se nikad veća. Da li su bolji domaći ili uvozni i koji odabrati, potrošačima je ipak najbitniji kvalitet.

Koji će se proizvodi, pa i oni poznatih svetskih proizvođača naći na policama, važno je i trgovcima, a da bi uopšte dospeo u prodaju, pre toga mora proći stroge inspekcijske kontrole i dobiti odgovarajuće sertifikate.

U APOS-u za RTV kažu da i potrošači treba da veruju informacijama nadležnih inspekcijiskih organa koje se odnose na kvalitet i bezbednost proizvoda, koji takođe moraju biti i propisno deklarisani, ali i ističu potrebu dodatnih analiza.

Pored tih skupih i nezavisnih, uporednih analiza, jedna od inicijativa organizacija potrošača, jeste i osnivanje Nacionalne referentne laboratorije za hranu.

U odgovoru Ministarstva poljoprivrede navodi se da Fitosanitarna inspekcija za zaštitu bilja kontroliše svaku pošiljku u uvozu u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i na osnovu drugih propisa u skladu sa tim zakonom, a sadašnja važeća procedura obuhvata pregled dokumentacije, fizički pregled pošiljke, uzimanje službenih uzoraka radi laboratorijskog ispitivanja kao i donošenje rešenja o dozvoli ili zabrani uvoza.

Svi proizvodi, hrane biljnog porekla koji se nalaze u prometu na tržištu Srbije, moraju biti usaglašeni sa važećim pravilnicima koji regulišu njiihov kvalitet i bezbednost.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak