Slatka paprat protiv kašlja

Novosti 21.08.2017 22:20
Slatka paprat protiv kašlja


Blagotvorni korov je rasprostranjen po evropskim šumama. Leči pluća, početni oblik tuberkuloze, slezinu, žučnu kesu, jetru, želudac, bubregeSLATKA paprat (Polypodium vulgare) nije samo beskorisni korov kako većina misli, već lekovita biljka koja je u tradicionalnoj medicini odavno potvrdila delotvornost. Posebno je cenjena kod stanovnika Alpa. Lekoviti su koren i izdanak se sakupljaju u proleće i ranu jesen, a cela biljka tokom cvetanja od juna do septembra.

Stabljike na kojima je paprat se suše u hladovini, na promaji da bi biljka ostala zelena. Od lekovitih sastojaka ima eteričnih ulja, glicirhin, masne materije, tanin, skrob, smolu, šećer, velike količine sluzi i saponine koji joj daju slatki ukus.

Listovi su kožasti i perasti, sa duboko urezanim režnjevima koji se prema vrhu skraćuju.

Slatka paprat je veoma je rasprostranjena. Raste u gotovo svim šumama Evrope grupisana na vlažnim i senovitim mestima gde je kvalitetna zemlja, ali i na mahovinom obraslim brdovitim mestima, polutrulim panjevima i kamenitim obroncima.

Koren je čvornovat, debeo, mesnat, u početku slatkastog ukusa, dok kasnije postaje opor i gorak. Raste na površini zemlje kao puzavica, u dužinu do metar. Sakupljen zajedno sa izdankom, prvo se očisti, a zatim suši na umerenoj temperaturi. Da bi u lečenju ispoljila puno dejstvo, biljka bi trebalo da bude stara najmanje četiri godine. Da bi se sačuvala na duži rok, usitnjena se pakuje u tamne staklene tegle i dobro zatvori.

Slatka paprat se u vidu čaja koristi za lečenje prehlade, kašlja, promuklosti, alergija, duševnih bolesti. Pospešuje apetit, kao i izlučivanje žuči i urina. Poklonici narodne medicine je preporučuju i za lečenje pluća, početnog oblika tuberkuloze, otečene slezene, tegoba u žučnoj kesi, bolesti jetre, želuca i bubrega. Melem je za rane i ispucalu kožu.

Veoma je uvažavaju i kao lek protiv reume, za šta se najčešće preporučuje kupka. Trudnicama se čaj od slatke paprati ne preporučuje jer može da izazove pobačaj.

NARODNI RECEPTI

Alergije - Čaj pomaže kod svih vrste alergija, tvrde travari. Sprema se tako što kašiku iseckane slatke paprati prokuvate u 200 ml vode, ostavite da se malo prohladi, procedite i po želji zasladite medom. Da bi došlo do poboljšanja, pije se najmanje dve nedelje tri puta dnevno.

Univerzalni tonik - Ne kuva se, već se puna kašika usitnjenog korena potopi u 500 ml vode i ostavi da odstoji osam časova. Potom se procedi i tečnost ostavi, a proceđeni ostatak opet popari sa vrelom vodom. Ostavi da odstoji jedan sat, ponovo procedi i pomeša sa tečnošću iz prvog ceđenja. Ova čajna mešavina se pije polako tokom dana, u malim gutljajima.

KUPKA ZA REUMU
DVE šake svežih listova paprati se potope u kadu sa vodom, pa lezite ako reumu imate u celom telu. Nakon boravka u kupki od 20-ak minuta, potrebno je mirovanje u krevetu. Pre nego što legnete, na čaršav stavite suve listove paprati koji i tako pomažu kod reume i bolova u kičmi. Da bi biljka delovala efikasno, mora češće da se menja. Ukoliko imate reumatske probleme na rukama i nogama, kupku možete da napravite u manjoj kadici i potopite određeni deo tela.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak