Ubijen glavni napadač iz Barselone

RTV 21.08.2017 22:07
Ubijen glavni napadač iz Barselone


Španska policija potvrdila je danas da je ubijen glavni osumnjičeni za napad izveden kombijem u četvrtak u Barseloni, a reč je o 22-godišnjem Marokancu Junesu Abujakubu, za kojim je do danas trajala potraga.Prethodno je katalonska policija potvrdila da je muškarac koji je nosio nešto što je izgledalo kao eksplozivni pojas ubijen danas u Subiratsu, oko 60 kilometara od Barselone, ali ga nije identifikovala, preneo je Rojters.

Španska državna televizija je javila, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da je upucani muškarac Junes Abujakub (22), koji je osumnjičen da je kombijem u četvrtak po podne pokosio turiste i lokalne stanovnike u prometnoj ulici Las Ramblas u Barseloni, usmrtivši 13 osoba.

On je peške otišao sa lica mesta i usput nasmrt izbo jednog prolaznika, čiji je automobil oteo kako bi pobegao iz grada.

Ministar unutrašnjih poslova Hoakim Forn ranije danas je, na pitanje da li je Abujakub bio vozač kombija koji je uleteo među ljude na šetalištu, odgovorio da sve ukazuje na to.

U napadu koji se dogodio u četvrtak na šetalištu Las Ramblas u Barseloni i letovalištu Kambrils, ubijeno je 15, a povređeno više od 120 osoba.

Ostali osumnjičeni, za koje se verovalo da su deo 12-člane ćelije, uhapšeni su, ubijeni od strane policije ili su stradali u eksploziji u jednoj kući u Kataloniji, koja se dogodila dan pre napada kombijem u četvrtak, a samo je Abujakub bio na slobodi.

Broj žrtava porastao na 15

U međuvremenu, broj žrtava prošlonedeljnog napada u Barseloni i Kambrilsu porastao je na 15, izjavio je katalonski ministar unutrašnjih poslova Hoakim Forn.

On je na konferenciji za novinare kazao da je poslednja žrtva tog napada muškarac koji je pronađen izboden u kolima, za koja se veruje da ih je koristio jedan od napadača koji je pobegao sa scene, prenosi AP.

U napadu koji se dogodio u četvrtak na šetalištu Las Ramblas u Barseloni i letovalištu Kambrils, ubijeno je 14, a povređeno je više od 120 osoba.

Poginuo imam koji je radikalizovao španske teroriste

Marokanski imam, za koga se veruje da je radikalizovao mlade koji su počinili terorističke napade u Španiji, poginuo je u slučajnoj eksploziji koja se desila u objektu u kojem su osumnjičeni pripremali eksplozivne naprave, potvrdila je danas katalonska policija.

Na pitanje da li je imam, po imenu Abdelbaki Es Sati, poginuo u eksploziji u sredu, dan uoči dvostrukog terorističkog napada u Španiji, načelnik katalonske policije Hosep Luis Trapero odgovorio je potvrdno.

"Posmrtni ostaci imama su bili tamo, u kući u Alkanaru u kojoj se eksplozija dogodila", rekao je on.

Svih 12 osumnjičenih ubijeno ili uhapšeno,operacija na snazi

Svih 12 osumnjičenih, koje je španska policija identifikovala posle dvostrukog terorističkog napada koji je izveden u četvrtak u Španiji, ubijeno je ili uhapšeno, ali bezbednosna operacija ostaje na snazi, i to ne samo u zemlji već i na međunarodnom nivou, saopštila je danas katalonska policija.

"Danas su svih 12 osumnjičenih u rukama pravosudnog sistema, ili su nažalost, kao rezultat sopstvenih akcija, ubijeni", rekao je novinarima načelnik katalonske policije Hosep Luis Traperi.

Traperi je naglasio da bezbednosna operacija španske policije nije okončana, već da se nastavlja.

"Već smo rekli da na međunarodnom nivou otvaramo niz oblika saradnje i to će se razvijati u narednim nedeljama", zaključio je on.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak