Lenovo: Neočekivano gube na tržištu PC-a ali i smartfonova

B92 21.08.2017 12:36
Lenovo:  Neočekivano gube na tržištu PC-a ali i smartfonova


Lenovo Grupa je neočekivano prijavila gubitak za drugi kvartal 2017. godine, nakon pada njenog udela na globalnom tržištu personalnih računara.Podaci pokazuju da je i njena jedinica za smartfone nastavila da gubi novac, prenosi agencija "Blumberg".

Najveći proizvođač računara u Kini objavio je neto gubitak od 72 miliona dolara u tri meseca zaključno sa junom, što je prvi gubitak u šest kvartala i znatno ispod projekcije zarade od 32,9 miliona dolara.

To je uticalo na pad vrednosti akcija kompanije za čak 4,2 odsto na berzi u Hong Kongu, na najniži dnevni nivo u više od godinu dana.

Prihod je u posmatranom periodu pao na 10 milijardi dolara, što je blago iznad prognoze od 9,9 milijardi dolara.

Lenovo je izgubilo poziciju najvećeg svetskog proizvođača računara pošto su kompanije HP i Del povratile kupce sa novim modelima.

Poslovi Lenova u sektoru smartfona i servera, u koje je kompanija ušla putem akvizicija vrednih više milijardi dolara, i dalje ne donose zaradu zbog ograničenja ponude, povećanja troškova i agresivnih cena konkurenata.

Glavni operativni direktor DJanfranko Lanči izjavio je novinarima da očekuje da će cene osnovnih komponenti kao što su memorijski čipovi nastaviti da rastu tokom cele godine, mada sporijim tempom.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak