Teroristi iz Barselone planirali više napada

RTS 20.08.2017 18:45
Teroristi iz Barselone planirali više napada


Grupa od 12 terorista koja je odgovorna za napad u Barseloni, imala je 120 plinskih boca i planirala je da ih iskoristi u napadu kombijem na Rambli, saopštila je španska policija.Policija je navela i da zna ko je vozio kombi kojim je ubijeno 13 ljudi u centru Barselone, a 120 povređeno, ali nije saopštila njegovo ime. Taj napadač je i dalje u bekstvu, precizirano je.

Šet katalonske policije Hosep Luis Trapero rekao je da je grupa planirala napad šest meseci.

Jedna osoba je u bekstvu, tela dvojica ubijenih napadača nisu identifikovana, a četvorica su uhapšena, prenosi BBC.

"Osoba koja je u bekstvu je vozač kombija. Policija zna njegov identitet, ali ga neće saopštiti", kazao je Trapero.

Pronađena tri kombija planirana za napade

Španska policija pronašla je tri iznajmljena kombija koja su povezana sa glavnim beguncem ćelije Islamske države koja je izvela napad u Barseloni i obližnjem letovalištu Kambrilsu.

Sva tri kombija iznajmljena su korišćenjem kreditne kartice 22-godišnjeg Junesa Abujakuba poreklom iz Maroka, a koji je osumnjičen za napad koji je izveden u četvrtak na šetalištu u Barseloni. Za Abujakubom se i dalje traga na severoistoku Španije.

Španski zvaničnik je rekao da je jedan od pronađenih kombija korišćen za napad u Barseloni.

Još jedan kombi pronađen je 70 kilometara severno od Barselone na putu ka Ripolu, gde je pronađeno treće vozilo i gde su živeli svi osumnjičeni za napad.

Policija sumnja da je ta ćelija Islamske države nameravala da napuni vozila eksplozivom kako bi izvela veliki napad, ali da je plan promenjen.

Misa za žrtve napada u Barseloni i obližnjem letovalištu Kambrilsu održana je danas u katedrali Sagrada familia, remek delu Antonija Gaudija koje simboliše hrišćanstvo u Evropi. Misi su prisustvovali španski kralj Filip Šesti i kraljica Leticija, premijer Marijano Rahoj, katalonski predsednik Karlos Pučdemot i drugi zvaničnici.

U četvrtak veče je poginulo 13 osoba i više od stotinu je povređeno kada je kombi uleteo među pešake koji su se šetali ulicom La Rambla, u istorijskom centru Barselone. Odgovornost za napad je nekoliko sati kasnije preuzela Islamska država.

Nekoliko sati posle tog napada, jedna osoba je ubijena, a pet je ranjeno u napadu na šetalištu u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara južno od Barselone.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak