Teroristi planirali napad na Sagrada Familiju

RTV 19.08.2017 14:06
Teroristi planirali napad na Sagrada Familiju


Širom Evrope sinoć je organizovana velika potraga za najmanje jednim džihadistom, koji je još u bekstvu, nakon saznanja da je teroristička ćelija u Barseloni planirala napad na Sagrada Familiu, najpoznatiju katedralu u Barseloni, piše danas britanski "Telegraf".Policija i službe bezbednosti krenuli su u potragu za preostalim članovima terorističke ćelije koju čine marokanski državljani, iz straha da možda pripremaju nove napade na popularnim turističkim područjima.

Španska policija identifikovala je sinoć trojicu osumnjičenih Marokanaca - Musu Ukabira (17), Saida Aala (18) i Mohameda Hišamija (24), preneo je AFP.

Policija je, takođe, saopštila da traga za četvrtim osumnjičenim Junesom Abujakubom (22).

Francuski bezbednosni zvaničnik rekao je sinoć da je španska policija u potrazi za kombijem marke "reno" koji je u četvrtak iznajmljen u Španiji, a za koji se veruje da je prevezen u Francusku.

Španski zvaničnici veruju da su napadi na Barselonu i Kambrils delo terorističke ćelije koju čine najmanje 12 osoba, a koje su najverovatnije inspirisane napadima koji su se po sličnoj matrici dogodili u Londonu u junu.

Španija zadržava četvrti stepen nivoa bezbednosti

Španija će zadržati nivo bezbednosti na četvrtom stepenu, samo stepen niže od maksimalnog, izjavio je španski ministar unutrašnjih poslova Huan Ignasio Soido.

Soido je rekao da će vlada pojačati bezbednosne mere na mestima gde uvek ima puno ljudi i na turističkim atrakcijama, preneo je Rojters.

"Mi ćemo preusmeriti naše napore i prilagoditi ih svakom mestu ili području kojem je potrebna posebna zaštita", rekao je Soido.

On je, takođe, naveo da španske vlasti smatraju da je teroristička ćelija koja stoji iza napada u potpunosti razbijena.

Vlasti su saopštile da su teroristički napadi delo velike terorističke jedinice koja je planirana napad u kući u Alkanaru, 200 kilometara od Barselona.

Šef katalonske policije Džosep Luis Trapero izjavio je danas da je slučajna eksplozija u Alkanaru u sredu posledica pokušaja da se naprave eksplozivni uređaji, a to je, kako je rekao Trapero, sprečilo osumnjičene da sprovedu napade širih razmera.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak