Dogovori po receptu Saše Jankovića

Politika, Mirjana Čekerevac 19.08.2017 11:23
Dogovori po receptu Saše Jankovića


Bivši predsednički kandidat odbacuje svaku pomisao da učestvuje u dijalogu o promeni ustava zemlje na čijem je čelu želeo da budeOdlukom da stavi tačku na saradnju sa DS-om i pre nego što je dogovorena, zbog toga što je „Dragan Šutanovac ponudio saradnju Aleksandru Vučiću”, Saša Janković, lider PSG-a, neke je, sudeći po reakcijama, iznenadio, druge razočarao, uključujući i pojedine članove svog pokreta, ali bez obzira na to kako je ko doživeo njegov potez, svi se slažu da je veoma štetan za opoziciju. Njegovo jučerašnje „pojašnjenje” dato tvitom da je odluka doneta pre Šutanovčevog gostovanja, gde je govorio o spremnosti da o promeni Ustava razgovara sa svima, uključujući i Vučića, nije promenilo ni reakcije, ni ocene onoga što je PSG učinio.

Janković je na svom tviter nalogu juče napisao: „U saopštenju. Predsedništvo jednoglasno. (Posle sednice u proširenom sastavu – 10-tak ljudi. Dan pre emisije na N1)”. Zašto je PSG-u bio potreban takoreći ceo jedan dan za sastavljanje prilično kratkog saopštenja i kako se pogodilo da ono medijima bude prosleđeno kasno popodne, baš u danu kad je Šutanovac gostovao, Janković nije „pojašnjavao”, a nije bilo moguće, ni od njega, ni od članova predsedništva PSG-a, dobiti odgovor na to kako je zamislio dijalog sa Vučićem o „mirnoj predaji vlasti” i zašto bi to Vučić uopšte uradio.

Probali smo i da čujemo ima li istine u medijskim pričama o tome da je „zabranio” Draganu Šutanovcu da ide na sastanak s Dejvidom Mekalisterom, izvestiocem Evropskog parlamenta, „jer je EU uz Vučića”. Međutim, neki uopšte nisu odgovarali na pozive, a drugi su nam porukom odgovorili da nisu u zemlji.

Čak ni oni, koji, kako bi se to reklo, Vučića „ne mogu očima da vide” i koji su Jankovića podržavali kao predsedničkog kandidata, nisu imali razumevanja za njega. Na stranu to što način na koji je raskinuo saradnju sa DS-om i obrazloženje deluju krajnje neubedljivo, potpuno je neverovatno da neko ko je bio predsednički kandidat odbacuje svaku pomisao da učestvuje u dijalogu o promeni ustava zemlje na čijem je čelu želeo da bude. Zanimljivo je i da su ga u toj ideji, mada prilično nemušto, podržali Boris Tadić, bivši predsednik Srbije u dva mandata, i Vuk Jeremić, bivši ministar inostranih poslova. Tadić je bio predsednik u vreme kada je donošen aktuelni ustav, a u pisanju tog akta vrlo aktivno je učestvovala njegova tadašnja stranka DS, koja je i tada bila u opoziciji, opozicioni SRS, koji je predstavljao Tomislav Nikolić, kao i sve druge parlamentarne stranke.

Izmene Ustava su i uslov za ulazak u EU, što je, valjda, i Jankovićeva politika. Član PSG-a Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, koji je i član Političkog saveta DS-a, izjavio je da je pomenuta odluka Jankovićev lični stav i da ne veruje da je promena Ustava razlog za raskid saradnje, „ako se slažemo da nam je put ka EU cilj, onda moramo Ustav odmah da menjamo.

Sociolog Vesna Pešić, koja sasvim sigurno nije Vučićev fan, napisala je na „Tviteru”: „A, odakle poverenje u Jankovića koji puca u opoziciju zbog predloga ustavnih promena? Nego će njemu Vučić na tanjiru ’mirno da preda vlast’. Meni se sve čini da je ovu aferu izazvao udbaš, tipično udbaški.”

Za razliku od Pešićeve, bivši lider DS-a Bojan Pajtić napisao je, takođe na „Tviteru”: „Kao član DS-a žalim zbog prekida saradnje sa PSG. Međutim, Janković nije imao izbora. Saradnja sa Vučićem po pitanju Ustava = koalicija sa AV”. Nije zgoreg podsetiti da je Pajtić bio potpredsednik DS-a kad je pisan aktuelni ustav i da nije, na primer, demonstrativno napustio DS i osudio Tadića zato što učestvuje u tako „nečasnoj” raboti kao što je pisanje Ustava. Na „Tviteru” se ironično oglasio i bivši potpredsednik DS-a Goran Ješić: „Nisam spavao, potresen odlukom PSG-a. Pajtić: Saradnja sa Vučićem o Ustavu je koalicija s Vučićem – lider sa stavom!”

Mihajlović: Laž da je Saša Janković tajni džoker SNS-a

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović izjavila je juče da nisu tačne informacije da je Saša Janković „tajni džoker” SNS-a i Aleksandra Vučića, koji navodno ima zadatak da rasturi opoziciju. „Ovakve neistine trenutno poturaju bivši saradnici Saše Jankovića, koji na taj način pokušavaju da objasne prekid svake saradnje s Demokratskom strankom. Reč je o najobičnijoj podmetačini”, navela je Mihalovićeva u saopštenju. 

Jovanović (LDP): Očekivano i podmuklo

Odluka PSG-a Saše Jankovića da prekine navodnu saradnju sa DS-om je očekivana, jer u tim odnosima i nije bilo bliskosti, a sam potez je podmukao, ocenio je juče Čedomir Jovanović, lider LDP-a. Prema njegovim rečima Janković i nije želeo saradnju sa DS-om, jer „nije mogao da šefuje demokratama, a iz istog razloga nije bila moguća ni saradnja sa LDP-om na predsedničkim izborima”.

Jovanović je kazao da ne razume Jankovićevu ideju da svakoga ko razgovara sa Aleksandrom Vučićem proglasi za izdajnika i da se jedino može razgovarati o „mirnoj predaji vlasti”. Dodao je: „Kako mislimo da promenimo društvo, ako ne želimo da razgovaramo? Mi smo hteli da razgovaramo i sa Slobodanom Miloševićem, ali on nije hteo da razgovara sa nama. Vučićeva ideja da se pokrene dijalog o Kosovu je nešto na šta ne smemo ostati nemi. 

Razumeo bih da je Saša Janković rekao da se ne slaže sa Draganom Šutanovcem oko načina rešavanja pitanja KiM, ali nije ovo poslednje što je uradio Janković, biće toga još iz arsenala Vojislava Koštunice, koji je imao osmeh čoveka koji je stao na ekser. Želim da razgovaramo šta treba da se promeni u Ustavu, da se dogovorimo kakva će nam biti država, kakvo pravosuđe... A to da Vučić dođe i zamoli nekoga da mu preda vlast, taj film nikad nećete da vidite. Vučića morate da pobedite na izborima. Nisam zaboravio šta je Vučić radio, ali ću da razgovaram s njim”.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak