Španija na nogama: Lov na glavnog teroristu

Blic 19.08.2017 10:43
Španija na nogama: Lov na glavnog teroristu


Dva dana nakon napada u Braseloni i dan anakon napada u Kambilisu, španaka policija nastavila je potragu za napadačima. Tela trojice ubijenih terorista od petorice u Kambrilsu identifikovana su, a u toku je potraga za vozačem kombija koji je ubio 14 ljui u Barseloni. Sinoć su imenovani osumnjičeni Marokanaci za napade u oba grada.Katalonska regionalna policija identifikovala je trojicu osumnjičenih Marokanaca - Musu Ukabira (17), Saida Aala (18) i Mohameda Hišamija (24), preneo je AFP. Policija je, takođe, saopštila da traga za četvrtim osumnjičenim Junesom Abujakubom (22).

Za poslednjeg, veruje se da je bio vozač kobija koji je gazio ljude u centru Barselone.

- Verujemo da je vozač kamiona koji je pokosio ljude u ulici La Rambla napustio vozilo pešice i koliko znamo, on je naoružan. Organizovali smo poteru za njim. On i drugi osumnjičeni su već neko vreme planirali nove, veće napade po Španiji - rekao je Josep Luis Trampero, šef katalonske policije.

Kako je prethodno izvestio španski list "La Vangardija", trojica osumnjičenih žive u Ripoliju, gradu sa 10.000 stanovnika udaljenom oko 100 kilometara od Barselone, dok je četvrti osumnjičeni iz katalonskog grada Ribes de Freser.

Ubijen najmlađi terorista

Tokom jučerašnjeg dana, mediji su preneli da je maloletni Musa Ukabira (17) bio vozač kombija koji je usmrtio 14 ljudi na La Rambli u Barseloni, ali je to šef katalonske policije demantovao kasnije u toku dana.

U kombiju su pronađena dokumenta Drisa Ukabira, brata maloletnog Muse, koji je prema pisanju medija, ukrao njegovu ličnu kartu da bi mogao da iznajmi beli kombi kojim je izvršen napad. Dris Ukabir sam se predao policiji nakon što je njegova fotografija objavljena u medijima, tvrdeći da nema nikakve veze sa napadom.

Musa Oukabir, ubijen je tokom okršaja sa policijom u Kambrilsu, zapadno od Barselone, kada je ubijeno petoro terorista koji pokušali da izvedu novi napad.

Španska polcija sumnja da je napade organizovala grupa u kojoj je bilo između 8 i 12 terorista.

Tokom napada u Barseloni ubijeno je 14 ljudi, a ranjeno više od 100. Osam sati nakon toga napad se dogodio i u Kambrilsu nedaleko od Barselone kada je ubijeno pet napadača, bez civilnih žrtava.

Betonske ograde duž šetališta

Primorski gradovi su počeli da postavljaju betonske barijere na popularnim šetalištima, u nastojanju da spreče napade slične onom u Barseloni, prenosi španski list "Vanguardija". Betonske barijere su već postavljene u popularnim španskim turističkim destinacijama - Kalafelju, Kalelji i Reusu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak