MMF: Kineski dug na "opasnoj putanji"

RTV 17.08.2017 10:35
MMF: Kineski dug na "opasnoj putanji"


Veliki dug Kine je na "opasnoj" putanji, koja povećava rizik od oštrog usporavanja privrednog rasta, upozorio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF), pozivajući Peking da ubrza strukturne reforme.MMF, koji je u više navrata upozoravao Kinu zbog nagomilavanja duga, naveo je u novom izveštaju da se druga najveća svetska ekonomija mora okrenuti ka putu održivog rasta, prenosi agencija AFP.

"Međunarodno iskustvo ukazuje na to da je rast kredita u Kini na opasnoj putanji, što povećava rizike od poremećaja i/ili značajnog usporavanja rasta", naveli su stručnjaci MMF-a.

Mada su kratkoročne prognoze privrednog rasta zemlje potvrđene, to je urađeno po cenu "daljeg velikog i kontinuiranog povećanja privatnog i javnog duga, a time i povećanja rizika na srednji rok", piše u izveštaju.

MMF je zadržao prognozu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,7 odsto za ovu godinu, ali je u izveštaju upozorio da bi dug zemlje mogao da naraste sa oko 235 odsto BDP-a prošle godine na više od 290 odsto u 2022. godini.

Investicije u infrastrukturu i nekretnine po osnovu zaduživanja godinama su podsticale rast kineske privrede, ali je Peking pokrenuo stroge mere zauzdavanja kreditne aktivnosti banaka zbog straha od potencijalne finansijske krize.

MMF je preporučio Pekingu da nastavi sa reformama za podsticanje rasta potrošnje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak