Sirijska vojska otkrila američko i britansko hemijsko oružje

RTS 17.08.2017 08:28
Sirijska vojska otkrila američko i britansko hemijsko oružje


Zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fejsal Mikdad izjavio je da su u napuštenim skladištima oružja pobunjenika pronađene otrovne supstance po kojima se vidi da su one u Siriju dopremljene iz SAD i Velike Britanije."Sva pronađena sredstva su bile ručne bombe i minobacačke granate opremljene agensima CS i CH. Hemijsku municiju je proizvela firma Federal Laboratories iz SAD, a agense britanski Cherming Defence UK i američki NonLethal Technologies", rekao je Mikdad na konferenciji za novinare u Damasku na kojoj su prikazane i slike.

Tas prenosi da su agensi pronađeni u skladištima u Alepu i delovima istočnih predgrađa Damaska nad kojima je kontrolu preuzela vojska sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Mikdad je izjavio da je, prema članu pet Konvencije o zabrani hemijskog oružja, primena otrovnih supstanci dozvoljena jedino u slučaju smirivanja nereda. Korišćenje u vojne svrhe je zabranjeno.

"Tako da možemo da tvrdimo da su SAD i Velika Britanija kao i njihovi saveznici u regionu davali svu moguću podršku terorističkim organizacijama u Siriji, i tako kršile Konvenciju o zabrani hemijskog oružja. Oni ekstremistima dostavljaju ne samo konvencionalno oružje već i otrovne agense", rekao je Mikdad.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak