Nemački izbori kao referendum o "ludilu naoružavanja"

RTV 16.08.2017 09:18
Nemački izbori kao referendum o "ludilu naoružavanja"


Predstojeći savezni izbori u Nemačkoj predstavljaće referendum o tome da li ta zemlja povećavanjem vojnih izdataka treba da se pridruži "ludilu naoružavanja" čiji je zagovornik američki predsednik Donald Tramp, tvrdi Zigmar Gabrijel, jedna od vodećih ličnosti nemačke Socijaldemokratske partije.Gabrijel, koji je takođe ministar spoljnih poslova u nemačkoj koalicionoj vladi, optužio je kancelarku Angelu Merkel za preteranu servilnost prema Trampu zbog toga što se obavezala da će povećati vojni budžet svoje zemlje, prenosi portal "Politiko".

Na izborima će se glasati o tome "da li će Nemačka ostati miroljubiva sila ili će se pridružiti Trampovom ludilu naoružavanja", rekao je Gabrijel u intervjuu za nemačku mrežu dnevnih listova "Redakcionsnecverk".

Kao i Tramp, demohrišćani Angele Merkel "žele da sav novac ulože u naoružanje i smanje socijalna davanja", napomenuo je Gabrijel.

Stav kancelarke kojim se ona "praktično dobrovoljno saginje i obećava da će udvostručiti nemački vojni bužet posle izbora za Bundestag nije ništa manje nego znak Trampu da će oni popustiti pod njegovim pritiskom", dodao je Gabrijel.

Suočena sa lošim rezultatima u anketama, Socijaldemokratska partija je proteklih nedelja pojačala kritike na račun Merkelove i njene politike odbrane, sugerišući da se kancelarka Trampu ne suprotstavlja u dovoljnoj meri.

Prema anketama, šest nedelja uoči izbora zakazanih za 24. septembar, socijaldemokrate imaju 14 do 17 procenata manju podršku javnosti u odnosu na demohrišćane, navodi "Politiko".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak