Pritisak na Vučića da odustane od dijaloga o Kosovu

RTV 15.08.2017 20:13
Pritisak na Vučića da odustane od dijaloga o Kosovu


Poziv predsednika države Aleksandra Vučića na široki nacionalni dijalog o kosovskom pitanju nije naišao na topao prijem u centrima moći ni na Istoku ni na Zapadu, pišu "Novosti".Ne samo što rešenje za Kosovo ne žele Srbi i Albanci, nego su za očuvanje statusa kvo i velike sile: Amerika, EU i Rusija, prenosi taj list.

"Svi su se zavukli u svoje rovove i šta god bi neko predložio, to tumače kao povratak u prošlost. Svi grčevito brane status kvo. Bez obzira na to, Vučić nastavlja sa svojom inicijativom, ali je svestan da neće moći da nameće bilo kakvo rešenje koje neće ni Srbi, ni Albanci, ni međunarodna zajednica", kaže za "Novosti" sagovornik iz najbližeg Vučićevog okruženja.

Kako navodi list, predsednik Vučić je iz kontakata sa inostranim zvaničnicima shvatio da svima njima odgovara očuvanje postojećeg stanja, kako bi na Balkanu i dalje gajili svoje džokere i mete za pritisak.

Ako se sve ovo ima u vidu, teško da će predlog prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića da se odnosi sa Prištinom trajno reše razgraničenjem, naići na odobravanje, ocenjuju "Novosti".

Ipak, o ovoj opciji, kako prenose izvori lista, uveliko se razmišlja, a ona bi mogla da postane zvanična ideja Beograda o statusu Kosova i Metohije, posle nacionalnog dijaloga, s tim da je za njeno ostvarivanje neophodna podrška SAD.

S druge strane, visoki krugovi u Moskvi, kako pišu "Novosti", nemaju ništa protiv ideje o razgraničenju, koje vide kao eufemizam za podelu pokrajine.

Od najviših zvaničnika Rusije se i ranije moglo čuti da će oni podržati svaku inicijativu Beograda oko KiM.

Dačić: Razgraničenje trajno rešenje za konflikt Srba i Albanaca

Ideja o razgraničenju Kosova na srpsko i albansko bila bi trajno rešenje za konflikt koji traje vekovima između Srba i Albanaca, kaže lider SPS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"Treba uraditi ono što se može, dok se može. Za ovo nema mnogo vremena", rekao je Dačić za RTS.

On kaže da je njegova ideja kompromis između dva polarizovana predloga koji se danas mogu čuti - da je Kosovo srpsko i da ga ne treba deliti i da je Kosovo nezavisno i da treba prihvatiti realnost.

"O oba predloga Srbi gube. Prvi predlog podrazumeva rat koji ne možemo dobiti, drugi kaže da smo izgubili Kosovo. Pokušavam da predložim trajno rešenje, jer se ono bazira na kompromisu istorijskog i etničkog prava, koji podrazumeva razgraničenje onog što je srpsko i onog što je albansko", naglasio je on.

Dačić objašnjava da je njegov predlog o razgraničenju jedini predlog u kome Srbija i Srbi nešto dobijaju.

Povodom toga što iz Prištine ne stiže odobravanje za taj predlog, on naglašava da Priština misli da je dijalog pokrenut da bi Srbija priznala Kosovo.

"U ime Vlade Srbije i predsednika Srbije, mogu da kažem da mi nikada nećemo priznati jednoglasnu proglašenu nezavisnost Kosova. Ukoliko bez Srbije da rešavaju stvari, zašto se poziva Srbija na sastanke u Briselu", pita se on.

Upitan da li bi predlog prihvatila Međunarodna zajednica, on kaže da ne vidi razloga zašto ne bi, iako je od britanskog ambasadora dobio poruku da su oni protiv promena granica.

"Rekao sam mu da nije zgodno da oni pričaju o tome jer su oni promenili granice Srbije... Kosovo nikada neće postati član UN, bez dogovora sa Srbijom, nema trajnog rešenja bez dogovora sa Srbijom", naglasio je Dačić.

Rusija će, kaže, podržati sve što Srbija predloži. Predlog o razgraničenju nije predlog o sili, već o dogovoru.

"Interesuju nas srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Zajednica srpskih opština, nadoknada za uzurpiranu imovinu. Ukoliko se prihvati taj model razgraničenja, trajno se eliminišu uzroci oko čega Srbi i Albanci ratuju", zaključio je on.

Rama: Jednostavno rešenje problema-Srbija da prizna Kosovo

Rešenje za kosovski problem je jednostavno - puno priznanje Republike Kosovo od strane Srbije, a kada se stavim u cipele Aleksandra Vučića, svestan sam da je mnogo lakše to reći nego učiniti, izjavio je premijer Albanije Edi Rama.

"Veoma poštujem inicijativu Aleksandra Vučića da pozove na unutrašnji dijalog o Kosovu i tako se direkto i nekonvencionalno suoči sa prošlošću", rekao je albanski premijer.

Rama za Blic kaže da je u Vučićevom autorskom tekstu u kome je pozvao na unutrašnju dijalog o Kosovu "mogao da oseti istinski bol i istovremeno impresivnu rešenost" i naglašava da je posle tog prvog koraka Vučić "nastavio razvijajući veoma hrabro viziju budućnosti Srbije i Kosova".

Za sada, navodi on, možemo da kažemo da je važno da naporno radimo, svi zajedno, do rešenja - strpljivo, direktno i nekonvencionalno.

"Svi moramo da imamo na umu da je pronalaženje rešenja za ovo pitanje u interesu svih, ne samo Albanaca. Što pre, to bolje", rekao je Rama.

Povodom predloga Dačića da se kosovski problem reši podelom, albanski premijer smatra da nam ne pomaže da počnemo odatle.

On navodi da je to neuobičajen predlog, kao i onaj prema kojem bi i Srbija trebalo da se podeli, a Preševska dolina ujedini sa Kosovom ili da se Kosovo ujedini sa Albanijom, pa Srbija prizna takvu Albaniju.

"Jasno je, pak, da ukoliko krenemo od takvih teoretskih ishoda, to može da bude sve, samo ne praktično, i štaviše, može da dikredituje kao beznačajne sve najbolje namere", rekao je Rama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak