NASA: Poručite nešto "Vojadžeru" na 40-godišnjicu lansiranja

N1info 15.08.2017 17:45
NASA: Poručite nešto "Vojadžeru" na 40-godišnjicu lansiranja


Američka svemirska agencija NASA pozvala je javnost da da predloge za poruku koja će biti upućena sondi "Vojadžer jedan" (Voyager 1) povodom 40. godišnjice njenog lansiranja."Vojadžer" se nalazi duboko u svemiru, oko 20 milijardi kilometara od Zemlje. Od svih ljudskih proizvoda, on je stigao najdalje.

On je takođe prva svemirska letelica koja je ušla u međuzvezdani prostor, što prema definiciji NASA, predstavlja mesto na kome se uticaj Sunčevog magnetnog polja više ne oseća. Agencija će predloge primati putem Tvitera, Instagrama, Fejsbuka i drugih društvenih mreža, a potom će korisnici glasati za poruku koju će Zemljani poslati udaljenom svemirskom putniku.

Predložene poruke će moći da imaju najviše 60 karaktera. Nasa, njena slavna Laboratorija za mlazni potisak i ekipa koja radi na "Vojadžeru", praviće izbor a izglasana poruka će biti poslata 5. septembra.

"Vojadžer jedan" je lansiran 5. septembra 1977. a "Vojadžer dva" dve nedelje kasnije, oba na "Tajtan sentor" (Titan Centaur) raketama.

Njihova misija je bila da prouče džinovske planete Sunčevog sistema, Jupiter, Saturn, Neptun i Uran.

"Vojadžer dva", čiji planirani put je duži od "Vojadžera jedan", nalazi se na više od 18 milijardi kilometara od Zemlje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak