Tajni fondovi Tonija Blera

Novosti 15.08.2017 09:56
Tajni fondovi Tonija Blera


UAE plaćala milionske honorare bivšem premijeru BritanijeDELOVANjE bivšeg britanskog premijera Tonija Blera dok je bio specijalni izaslanik međunarodnog Kvarteta za Bliski istok, tajno su finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su ga i angažovali kao konsultanta, piše pod oznakom "ekskluzivno" britanski "Telegraf". List navodi da je do ovih podataka stigao preko elektronske pošte do koje je došao u posed.

Bler je funkciju preuzeo juna 2007. godine, da bi se sa mesta izaslanika Kvarteta za Bliski istok koji čine SAD, Rusija, Ujedinjene nacije i Evropska unija, povukao maja 2015. godine.

"Telegraf" ističe da su UAE u tajnosti finansirali kancelariju Blera u Londonu, a on je "dobijao milionske honorare za konsultantske usluge" od države i nezavisnog fonda Abu Dabija. Uz to, navodi se i da su se usluge jednog visokorangiranog funkcionera Forin ofisa, koji je bio u to vreme načelnik Blerovog osoblja, takođe koristile za obavljanje zadataka u vezi sa privatnim savetovanjem.

Otkrivanje ove informacije može da izazove ozbiljne probleme zbog potencijalnog sukoba interesa između privatnih aktivnosti Blera i njegovog rada na mestu izaslanika bliskoistočne četvorke.

Navodi "Telegrafa" su u suprotnosti sa tvrdnjama Tonija Blera koji je uvek insistirao da je njegov rad u državnom i privatnom sektoru podeljen, a istovremeno je negirao da su pripadnici njegovog tima u to vreme bili uključeni u "komercijalne aktivnosti".

TAČEROVOJ RAT PRILIKA ZA ZARADU

AKO je Bleru za utehu, on nije jedini koji se našao na udaru štampe na ostrvu jer je "Gardijan", pozivajući se na tajne dokumente vlade, objavio da je bivša britanska premijerka Margaret Tačer iračku invaziju na Kuvajt 1990. godine iskoristila da prodaje oružje zalivskim državama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak