Dačić: Razgraničenje, a ne podela Kosova

N1info 14.08.2017 10:42
Dačić: Razgraničenje, a ne podela Kosova


Ideja ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o razgraničenju šta je srpsko, a šta albansko, kao trajnom rešenju pitanja Kosova, izazvala je brojne reakcije u javnosti. O tome šta znači njegov predlog i kako bi se realizovao, Dačić ne želi da govori, jer je to, kako navodi, njegov lični, a ne državni predlog."Ja samo to ističem kao ideju, o tome treba da se razgovara, ali treba da prostoji spremnost... to prvo nije nikakva podela, o čemu mi pričamo sada", rekao je Dačić.

On je upitao i gde je "ta granica" između Srbije i Kosova.

"Ko je ikada odredio šta je to. Ko je ikada međunarodno to priznao. Oni kažu to su nepromenjljive granice. Pa kako sad nepromenljivo sve, a promenljive granice Srbije. Prvo su otcepili Kosovo od Srbije, pa onda sad kaže ne može dalje da se priča. Pa to su priče za decu", kazao je.

Dačić je podsetio da u Srbiji ima mnogo više onih koji smatraju da je Kosovo izgubljeno i onih koji misle da je dijalog pokrenut da bi se priznalo Kosovo, te je njima poručio da dijalog nije potreban onima koji hoće da priznaju Kosovo.

"Ova Vlada i ovaj predsednik to svakako neće uraditi", rekao je Dačić i dodao da unutrašnji dijalog koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo nema za cilj priznanje Kosova.

Albanska strana, kako je podsetio, uopšte ne želi da priča o statusu Kosova i misli da je sve rešeno, da je Srbija nebitna, da samo treba da stavi svoj potpis i "da su oni nezavisni".

"Ako Srbija nije bitna, zašto zovu Srbiju na dijalog, zašto sami ne rešavaju probleme Haradinaj, Tači i 'ostali velikani političke misli'. To je zato što ništa ne mogu da reše bez države Srbije", rekao je Dačić i izrazio nadu da su Srbi naučili lekciju o jedinstvu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak