Ruše crkvu iz 1905 – nema građevinsku dozvolu

Politika 13.08.2017 03:12
Ruše crkvu iz 1905 – nema građevinsku dozvolu


Po satelitskom snimku, nova crkva u Glogu (1988) ispod Čemerna nema dozvolu za postojanje ali je, po novom zakonu, ne poseduje ni stara (1905), podignuta u vreme kada u Srbiji nije bilo ni dozvola ni inspekcije ni opštine LučaniGlog u Dragačevu – Građevinski inspektor za opštinu Lučani naredio je Crkvenoj opštini iz Viče u tom ataru da sruši obe crkve u zaseoku Glog, pa narod u Gornjem Dragačevu ovih dana raspravlja čija se da poreći: božja ili inspektorova. Nadležni sveštenik, Milun Stevanović, kaže da se ne može oglasiti bez blagoslova episkopa žičkog.

Evo kako to sada izgleda, stopu po stopu kroz Gornji i Donji Dubac na padinama Čemernog, dok ne dođemo do Gloga koji je zaselak u nižem…

Opštinskim rešenjem, koje je 31. oktobra potpisao građevinski inspektor Zoran Krljančević, od Crkvene opštine Viča naređenjem se očekuje da u roku od 30 dana sruši objekte u Donjem Dupcu, crkvu i crkvu brvnaru u istoj porti, jer su ih „imenovani sagradili bez prethodno pribavljene građevinske dozvole od nadležnog organa opštine Lučani”.

Inače, starija od ovih bogomolja (brvnara iz 1905) beše utemeljena kad u Srbiji nisu postojale ni građevinske dozvole ni opština Lučani, a prinovljena je 2008, dok je nova zidana 1988, a obe su posvećene Svetom aranđelu Mihailu.

I, šta sad?

Inspektor sitnu knjigu piše da je naredbu sačinio na osnovu satelitskog snimka Geodetskog zavoda iz Beograda, dok Jovan Kovačević, načelnik Opštinske uprave u Lučanima, objašnjava da ovo nije nikakav specijalni napad na pravoslavne hramove u ovom delu stare Srbije.

– Nego je samo jedan korak u postupku priznavanja građevina koje danas još nemaju papire. I to po Zakonu o ozakonjenju svih objekata, ne samo verskih, izgrađenih bez dozvole. Sve opštine u Srbiji obavezne su da popišu nezakonito podignute građevine, i to do 27. novembra. Ako vlasnik nema građevinsku dozvolu inspektor, po rečenom Zakonu, obavezno donosi rešenje o rušenju, ali se to ne sprovodi dok ne bude doneto rešenje o ozakonjenju – kaže za „Politiku” Kovačević, inače rodom upravo iz Viče.

Prevedeno sa pravničkog na srpski: na teren mora da izađe geometar i premeri, drugi stručnjak sastaviće elaborat i onda se traži naknadna dozvola, kako to po Zakonu ide.

Šta na sve kaže verni narod?

 U ovoj gori nema mnogo čeljadi, lakše je sresti zverku no iksana. U Gornjem Dupcu bejaše, o jesenjem jutru, otvorena krčma sa ukupno troje članova koji su, čast svakome, sakupili poprilično leta. Ali se ne boje zime jer su ispod šanka, bubnjari za leđima, složili tri metra hrastovine, iscepane na vreme. Pa će je, kad ovde osvoje metarski snegovi, u plehanu furunu ubacivati ko je najbliži.

– Zašto diraju crkvu, meni je potrebna da se pričestim i pomolim Bogu – reče Stanica Jovanović, koja drži ovaj planinski han.

Jedan od dvojice trenutnih gostiju na jutarnjoj kafi, Bogislav Stevanović, ceni da crkve ne bi trebalo dirati a drugi, Stonojle Radović, pripoveda da je u svoje doba radio u Guči kao mlinar, te saopštava posebno mišljenje:

– Pod jedan: država može da sruši tu crkvu, ali samo ako želi da napravi novu i bolju. Drugo: ako hoće neka vaseljena da mi pomogne ja bih se molio povazdan, ali mi baš nešto ne ide od ruke, u mojih 86 godina.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak