Vučić: Da sam neko iz EU želeo bih Srbiju u Uniji

Politika 13.08.2017 03:07
Vučić: Da sam neko iz EU želeo bih Srbiju u Uniji


redsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, kao i većina zemalja EU, ipak želi Srbiju kao deo unije, te da je Junkerova izjava na nije za žurbu po pitanju prijema zemalja Zapadnog Balkana ipak napredak u odnosu na raniju Junkerovu izjavu da ne očekuje dalje proširenje Unije.„Nešto mi se čini da sam drugačije čuo (Junkera), ali i to je napredak u odnosu na njegovu izjavu od pre četiri, pet godina kada je rekao da ne očekuje dalje proširenje EU. Sada je bar rekao da treba da se ostavi perspektiva za proširenje”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Dejvidom Mekalisterom.

„Verujem da evropska perspektiva postoji”, rekao je srpski predsednik i da bi, da predstavlja neku od od zemalja EU, želeo Srbiju kao deo Unije.

On je istakao da veoma poštuje Junkera i da je nedavno sa njim razgovarao.

Kako je Mekalister pomenuo kancelarku Angelu Merkel, Vučić se „nadovezao” da je siguran da će ona ubedljivo da pobedi na izborima u Nemačkoj.

„To će biti dodatno olakšanje za Evropu, a nadam se da će to značiti i dodatno ohrabrenje za evropski put Srbije, što iskreno želim i Merkel i Hrišćansko demokratskoj uniji, jer mislim da će to biti dobra vest i za Srbiju”, rekao je Vučić.

Naveo je da je to samo njegovo lično mišljenje.

„Dejvide, ne sekiraj se, to svi u Srbiji znaju, kada ja kažem da neko pobeđuje na izborima taj sigurno pobeđuje na izborima. To je sigurnije, nego bilo kakva kladionica i istraživanje. Znaju to svi ovde”, rekao je Vučić.

Mekalister je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je 28 šefova vlada zemalja članica EU ponovilo svoje uverenje da svih šest zemalja zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.

Naveo je da je po tom pitanju Evropski parlament jasan, da je i Evropska komisija veoma aktivna

„Oskar Benedikt iz Delegacije EU u Srbiji prati veliko interesovanje koje članovi Komisije pokazuju za dešavanja u Srbiji, kao i komesar Johanes Han, Federika Mogerini je intenzivirala svoje angažovanje”, kaže Mekalister.

Kada Srbija bude spremna, navodi Melakister, Srbija će moći da se pridruži EU.

„To je naporan posao da se postane član EU, ali na kraju to donosi koristi i narodu, poslovnom okruženju, društvu i zemlju. Osećam da bi EU bez Srbije bila nepotpuna”, poručio je Mekalister.

Za Srbiju kaže da je sjajna evropska nacija, da je u poslednje tri godine mnogo pročitao i srpskoj istoriji, o tome kakav je veliki narod i kakav je vredan doprinos Srbija dala porodici naroda u okviru EU.

Rekao je da duboko žali što Velika Britanija planira da napusti EU kada će u EU biti 27 članica.

„Mislim da će mesto 28 i 29 biti rezervisano za Srbiju i Crnu Goru”, kaže Mekalister.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak